Romania La Zi

Cetăţenii români din Republica Moldova pot merge la vot pentru alegerile prezidenţiale deja astăzi de la ora 12:00

Cetăţenii români din Republicii Moldova pot merge la cele 37 de secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale deja de astăzi de la ora 12:00.

La alegerile pentru Preşedintele României, cetăţenii români pot vota la 37 de secţii de votare deschise în Republica Moldova.

Pentru primul tur de scrutin se va putea vota în zilele de 8, 9, 10 noiembrie 2019, iar pentru al doilea tur de scrutin – în zilele de votare 22, 23 şi 24 noiembrie 2019. Pentru evitarea aglomeraţiei, pentru un vot civilizat şi democratic, pentru respect şi participare vă invităm la vot în toate aceste zile la oricare din secţiile de votare.

Conform legii, Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat şi este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea prevăzută mai sus, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Menţionăm faptul că alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Preşedintelui României şi poate vota prin corespondenţă sau la secţia de votare Cetăţenii români care se află în Republica Moldova , indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul ţării (domiciliu, reşedinţă, turism ş.a.) pot vota la orice secţie de votare organizată în Republica Moldova, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare.