SOCIAL

UE alocă noi fonduri pentru modernizarea şcolilor din R. Moldova

Uniunea Europeană alocă noi fonduri pentru modernizarea şcolilor din Republica Moldova. UE a oferit aproape 20 de milioane de lei pentru renovarea gimnaziului din satul Flămânzeni din raionul Sângerei. Astfel, instituţia de învăţământ va deveni mai eficientă din punct de vedere energetic. La evenimentul de lansare a lucrărilor a participat şi ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Proiectul „sporirea eficienţei energetice a Gimnaziului "Iurie Boghiu" din satul Flămânzeni prevede repararea acoperişului, izolarea pereţilor clădirii, înlocuirea geamurilor şi reabilitarea sistemelor de încălzire, de apă şi canalizare.

LILIA CUMPĂTĂ, director, Gimnaziul "Iurie Boghiu", Flămânzeni: Într-un timp destul de scurt s-a reuşit, practic din luna octombrie, s-au reuşi foarte multe. În primul rând au fost schimbate tavanele la etajele 1 şi 2, au fost schimbate toate reţele electrice. Mulţumim mult Uniunii Europene.

SERGIU REŞETNIC, profesor, Gimnaziul „Iurie Boghiu” , Flămânzeni:În rezultatul implementării proiectului în primul rând elevii vor beneficia condiţiile necesare în ce priveşte un aer curat datorită sistemei de ventilaţie şi o lumină calitativă, care să le protejeze sănătatea.

Lucrările de renovare a clădirii gimnaziului vor dura un an. Cei mai bucuroşi de modernizarea gimnaziului sunt cei peste 270 de elevi.

MARIA GEORGIANA ORMA, elev: Chiar dacă în acest an termin studiile sunt foarte că ceilalţi elevi vor putea beneficia de aceste condiţii minunate.
ANASTASIA, părinte: Copilaşii noştri pot să vină cu drag la o aşa şcoală modernă.
Pe acoperişul gimnaziului vor fi instalate şi panouri solare.  
MARIA PRISĂCARI, director Agenţia de Dezvoltare Regională Nord: Lansăm în toată regiunea cele 5 proiecte finanţate de Uniunea Europeană. Trei proiecte pe aprovizionarea cu apă, în Drochia Edineţi şi Făleşti. Şi 2 proiecte de eficientizare energetică, în Bălţi şi aici la Sângerei.

Excelenţa Sa, PETER MICHALKO, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: Suntem în desfăşurarea unui program de 18 proiecte de infrastructură în întreaga ţară, în mai multe localităţi, care vor îmbunătăţi aprovizionarea cu apă, sisteme de canalizare sau proiecte de eficienţă energetică care are ca scop modernizarea clădirilor publice, în primul rând al şcolilor şi grădiniţelor.

Uniunea Europeană a oferit 42 de milioane de euro pentru construcţia infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficienţa energetică în clădirile publice din Republica Moldova.