SOCIAL

Savanţii de la Chişinău au înregistrat o premieră. Ei au reuşit să secvenţieze complet genomul SarsCov2

Savanţii de la Chişinău au înregistrat o premieră în lupta cu noul coronavirus. Ei au reuşit să secvenţieze complet genomul SarsCov2, iar datele colectate au fost incluse într-un sistem de cercetare internaţional. Autorii lucrării sunt mai mulţi profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu". În această cercetare medicală au avut parteneri medici de renume din Italia. Acum, rezultatele sunt minuţios analizate, iar scopul final al tuturor este să înţeleagă cum să anihileze maladia.

Laurii acestei invenţii merg către profesorii de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" care a devenit prima instituţie din ţară care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internaţional GISAID. Cu alte cuvinte, s-a reuşit obţinerea unui tablou geografic despre tulpinile de SARS-CoV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

În total, pentru secvenţierea completă a genomului viral SarsCov2, la laboratorul din Italia au fost trimise 7 probe, selectate de la pacienţi cu diferite forme clinice, din diverse zone ale Republicii Moldova. Într-un final, patru dintre acestea au fost secvenţiate complet. Savanţii vorbesc despre o mare realizare, care le va permite să fie cu un pas înaintea Covid-19.

„Putem aprecia care este diversitatea virusului în populaţia RM. Am putea face unele prognozări şi aprecieri a procesului de evoluare şi reprezentativitate în RM. Secvenţierea are un rol foarte important de a aprecia gradul de mutaţie. Oare mutaţii modifică viruslenţa virusului sau nu? Îl face mai virulent sau din contra devine mai puţin virulent. Este şi o alltă problemă. Dacă persoanele care au fost bolnave şi o nouă formă mutantă apare oare persoanele date vor mai face un coronavirus sau nu?”, a spus STANISLAV GROPPA, academician, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu".

Cartografierea tulpinelor de SARS-CoV-2 a arătat că, de exemplu, zona de sud a ţării este lider la capitolul îmbolnăviri, iar în regiunea de nord se înregistrează tot mai multe decese. Mai mult, rezultatele cercetării arată că în Republica Moldova virusul se manifestă puţin diferit faţă de alte state.

„La nivel monidal sunt raportate cazuri de infectare mai frecvent prin bărbaţi cu o pondere de 52%. Dar în Republica Moldova se înregistrează mai fracvent infectpri printre femei. La 10 mii populaţie avem o morbiditate de 160 cazuri faţă de 104 înregistrate la bărbaţi”, a spus ANGELA PARASCHIV, şef, catedra de Epidemiologie, USMF.

Datele obţinute le vor permite medicilor să stabilească, de exemplu, care a fost traseul coronavirusului, de la intrarea în Republica Moldova, cum a ajuns să se infecteze peste 47 de mii persoane şi dacă, în timp, a devenit mai agresiv. Toate acestea sunt subiecte vor fi cercetate de savanţii din Republica Moldova în comun cu cei din Italia.

„Virusul SarsCov2 este un virus care evoluează lent. E important de înţeles că vorbim de exact aceeaşi tulpină care suferă mutaţii şi formează clustere, iar comparativ cu forma iniţială, provenită din China, virusul pe care l-am depistat şi secvenţiat noi are  diferenţe foarte mici. Virusul nu dă nici un semn de retragere”, a precizat ALESSANDRO MARCELLO, Laboratorul de Virusologie Moleculară al ICGEB, Italia.

Cercetarea savanţilor de la Chişinău e cu atât mai relavantă cu cât se înregistrează o nouă creştere a numărului de infectări. De fapt, Republica Moldova a ajuns, deja, pe locul şapte în Europa la capitolul morbiditate, avand de două ori mai multe cazuri, raportate la populaţie, decât România. Premiera de la USMF a devenit posibilă datorită colaborării cu Centrul Internaţional de Inginerie Genetică din Italia. Toate datele colectate sunt stocate în cadrul unei iniţiative ştiinţifice globale care oferă acces la datele genomice ale virusurilor gripale şi noului coronavirus.