SOCIAL

Replici acide între Dragoş Vicol şi Maia Sandu la Punctul pe AZi. Vicol: Mii de persoane spun „Doamne fereşte să ne fi prins această pandemie cu Maia Sandu”

Dispoziţia emisă de către Consiliul Audiovizualului pentru jurnaliştii din Republica Moldova în perioada stării de urgenţe a fost discutată în cadrul emisiunii Punctul de AZi de la TVR MOLDOVA. Subiectul a creat un şir de replici acide între liderul PAS, Maia Sandu şi şeful de la CA, Dragoş Vicol.

Maia Sandu a spus că decizia CA reprezintă un atac la dreptul de informare, care nu are cum să crească credibilitatea autorităţilor. În opinia ei, aceasta este o decizie abuzivă.

„Această decizie este una abuzivă, reprezintă un atac la dreptul nostru de a ne informa, o decizie proastă a guvernării, nu are cum să crească credibilitatea acestei guvernării. Prin asemenea decizii autorităţile se discreditează, se compromit şi mai mult. Pe de o parte e necesar să se oprească fake news-urile, dar pe de altă parte este nevoie de informare veridică, acolo unde este nevoie  şi de critică, acolo unde acţiunile Guvernului nu sunt suficiente or greşite. Nu suntem în situaţia în care să avem o guvernare perfectă, acţiunile căreia să nu poată fi dezbătute de către analişti, prezentate de media şi dezbătute. Este o decizie şi proastă din perspectiva consolidării încrederii cetăţeanului în autorităţi şi o decizie proastă din perspectiva valorilor democratice, a libertăţii de exprimare”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, preşedintele CA, Dragoş Vicol, a spus că decizia CA este necesară în contextul situaţiei de urgenţă instituite, spunând că Maia Sandu, prin declaraţiile sale în adresa autorităţilor încearcă să obţină doar dividende politice.

„Jurnaliştii trebuie să renunţe la opinii neavizate, nu la opinii, ceea ce este o diferenţă foarte mare. Cuvântul neavizat presupune o lipsă de documentare, o lipsă a fondului probatoriu. Dacă propria opinie este una neavizată, nu se bazează pe judecăţi de valoare, pe probatoriu, nu are ce căuta (n.r. opinia). Maia Sandu comentează lucrurile pe dimensiunea libertăţii de expresie? Legalitate şi Maia Sandu sunt două cuvinte ce se exclud reciproc. Dvs v-aţi demonstrat competenţa cât aţi deţinut fotoliul de premier. Mă întâlnesc cu mii de persoane care îmi spun: Doamne fereşte să ne fi prins această pandemie cu Maia Sandu în funcţia de prim-ministru. Este firesc ca mass media să se informeze de la OMS şi site-urile agreate de OMS, de la Guvern, de la minister, nu de la persoane care nu poartă nicio răspundere.  Ce răspundere are Maia Sandu în afară că îşi face dividente politice? Nimeni nu are nevoie în această de criză de părerea Maiaei Sandu, ea trebuia să se ocupe cât a fost prim-ministru de bunăstarea populaţiei”, i-a replicat preşedintele CA.

„E ironic să auzim de la cineva care ani de zile a promovat şi păzit sursele de dezinformare şi continua să facă asta, vorbind despre faptul că trebuie să ne informăm din surse credibile. Pentru asta e nevoie de un Consiliu al Audiovizualului care nu are un şef aşa isteric şi care este independent. Mi s-a creat astăzi impresia că preşedinte CA este membru al PSRM la cum apără guvernarea”, a spus, în replica Maia Sandu.