Recomandari

Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Uldis Mikuts, invită telespectatorii TVR MOLDOVA să vizioneze filmul „Patru cămăşi albe”

Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Uldis Mikuts, invită telespectatorii TVR MOLDOVA să vizioneze filmul „Patru cămăşi albe”, în regia lui Rolands Kalniņš.

„Numele meu este Uldis Mikuts, sunt ambasadorul Letoniei în Republica Moldova.

Vă salut în luna sărbătoririi Zilei Europei.

După cum ştiţi, Europa este unită de valori, drepturi şi libertăţi comune. În calitate de ţară care deja o trecut prin calea reformei şi a schimbării pentru a deveni membru al Uniunii Europene, Letonia susţine pe deplin eforturile Republicii Moldova pe calea integrării europene în beneficiul poporului moldovenesc. Noi, Letonia, precum şi întreaga Uniune Europeană, suntem alături în aceste vremuri dificile. Împreună suntem mai puternici!

Astăzi, în programul Festivalului de cultură şi film al Zilelor Europei, vă oferim posibilitatea de a viziona filmul „Patru cămăşi albe”, turnat de regizorul leton Rolands Kalniņš în 1967..

Filmul „Patru cămăşi albe” este primul film realizat de un regizor leton care o fost proiectat în paradisul clasicelor cinematografice mondiale - programul de selecţie al Festivalului de Film de la Cannes „Cannes Classics” - alături de filme create de clasici ai cinematografiei mondiale precum Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick , Ingmar Bergman şi alţii. Filmul a fost inclus în acest program în două mii optsprezece. „Patru cămăşi albe” este unul dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului Kalniņš cu o soartă complicată. Filmul a fost realizat în 1967 şi se încadrează în tendinţele moderniste care predominau în lume la acea vreme. În Letonia acest film a început o viaţă completă pe ecran la numai douăzeci de ani de la filmare datorită energiei sale tânără şi liber-gânditoare şi a ironiei ascuţite. Până atunci, din cauza cenzurii Uniunii Sovietice, a fost pusă pe raft şi exclusă din procesele cinematografice letone.

Aş dori să menţionez în special că în aceste zile regizorul filmului Rolands Kalniņš şi-a sărbătorit nouăzeci şi nouă de ani, dar si compozitorul muzicii Imants Kalniņš implineste optzeci de ani.  Proiecţia acestui film la TVR Moldova să fie ca un cadou pentru ambii! Dorim multă sănătate domnului Rolands Kalniņš şi domnului Imants Kalniņš!

Filmul „Patru cămăşi albe” este proiectat la Festivalul european de cultură şi film din Moldova doua mii douazeci şi unul ca parte a programului centenar al Letoniei de diplomaţie publică în străinătate. Filmul va fi proiectat în Moldova de către Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei, în cooperare cu Ambasada Letoniei în Moldova şi Centrul Naţional de Film Leton.

Vizionare placută!