ACTUALITATE

România va construi o conductă de apă, pe sub râul Prut, pentru a asigura cu apă potabilă patru raioane din Republica Moldova

post-img

Raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni şi Făleşti ar putea fi asigurate cu apă potabilă, în urma unui Acord aprobat ieri de cabinetul de minştri, între Guvernul de la Chişinău şi cel de la Bucureşti, care va permite traversarea râului Prut cu conducte de apă şi de canalizare. În localităţile respective există probleme legate de inexistenţa surselor şi reţelelor centralizate de apă potabilă pentru aprovizionarea consumatorilor casnici şi de menire socială.

În prezent, operatorul regional din România a finalizat construcţia sistemului de alimentare cu apă Iaşi-Prisăcani-Măcăreşti, care prevede subtraversarea râului Prut la Măcăreşti, raionul Ungheni, Republica Moldova, însă operatorul nu poate traversa cu conductele de apă şi canalizare  râul Prut fără semnarea acestui Acord.

Prin semnarea acestui Acord, între R. Moldova şi România, vor fi posibile şi alte interconectări între sistemele de aprovizionare cu apă potabilă şi de epurare a apelor uzate ale operatorului regional din România cu localităţile limitrofe râului Prut din Republica Moldova.
 
Investiţiile pe teritoriul României şi pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă şi canalizare din România.

Această variantă de sursă de apă potabilă este incomparabil de avantajoasă economic din motive ce exclud necesitatea implementării unui proiect alternativ din sursa locală din râul Prut, în condiţiile în care este nevoie de o staţie de captare, o staţie de tartare a apei din râu, asigurarea funcţionării acestora în condiţii de inundaţii sau perioade secetoase, iar executarea unui proiect inginderesc de alternativă ar fi foarte constisitor.