ACTUALITATE

Octavian Ţîcu cere demisia de onoare a minstrului de Externe, după discursul preşedintelui Dodon la ONU

post-img

Deputatul independent Octavian Ţîcu cere demisia de onoare a ministrului de Externe, Nicu Popoescu, în contextul în care, „la ONU, preşedintele Igor Dodon nu a pledat pentru Republica Moldova, ci pentru Rusia”.

„Dodon a prezentat în faţa Adunării Generale nu o Rusie care ocupă teritorii, încalcă dreptul internaţional şi ordinea mondială postbelică, ci o Rusie pe post de pacificator, de exportator de pace”, scrie Ţîcu pe o reţea de socializare.

Potrivit lui, mesajul subliminal al lui Igor Dodon către ţările ONU a fost: „acceptaţi subordonarea către Rusia, acceptaţi trupe ruseşti pe teritoriul vostru şi vă va fi bine”.

Deputatul spune că Igor Dodon nu ar fi ajuns niciodată la tribuna ONU să pledeze pentru Rusia dacă Guvernul nu i-ar fi permis acest lucru.

„După un astfel de discurs, coordonat se pare cu MAEIE, se impune măcar demisia de onoare a ministrului de Externe Nicu Popescu. Simpla detaşare de discursul lui Dodon la ONU de către guvern nu este suficientă”, punctează Ţîcu.

Amintim că ieri, Dodon, de la tribuna ONU a salutat iniţiativa Rusiei de a relua procesul de distrugere a muniţiilor de la Cobasna, dar n-a cerut retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană. 

Guvernul, dar şi membri ai Parlamentului spun că discursul şi opiniile exprimate la ONU aparţin doar preşedintelui.