ACTUALITATE

CNA a descins la AIPA şi FNFM. Mai mulți funcţionari sunt suspectaţi de corupţie

post-img

Centrul Naţional Anticorupţie şi procurorii anticorupţie desfăşoară acţiuni de urmărire penală care vizează o schemă de corupţie din care fac parte funcţionari de rang înalt ai Agenţiei pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA), ai Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM) şi mai mulţi agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol.

Potrivit informaţiilor, au loc percheziţii la sediile AIPA şi FNFM, la domiciliile unor şefi de subdiviziuni ai instituţiilor, dar şi la un şir de companii cu sediile în mai multe localităţi din centrul, sudul şi nordul Republicii Moldova, scrie realitatea.md.

„Faptele ilicite, de care sunt suspectaţi funcţionarii AIPA şi complicii lor, se referă la fraudarea procesului de acordare a subvenţiilor în agricultură, prin favorizarea unor companii, cu care s-ar afla în conflict de interese, precum  şi pretinderea unor otkaturi de 10 la sută din fondurile acordate altor agenţi economici”, se arată în comunicat.

Potrivit probelor acumulate subvenţiile, acordate în mod netransparent şi cu abateri grave de la legislaţia în vigoare, proveneau din  fondurile de asistenţă financiară a partenerilor externi, inclusiv de la Banca Mondială, dar şi din bugetul de stat.

Perioada examinată de procurori şi anchetatorii CNA este 2019-2021, iar fondurile atrase de AIPA pentru acordarea de subvenţii, în acest interval, depăşeşte 100 de milioane de lei – bani veniţi doar din asistenţa externă.

Toate acţiunile sunt autorizate de instanţa de judecată.