POLITIC

Vicepreşedintele Parlamentului: Nu este un secret, şeful CNA va fi demis

post-img

Directorii Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) vor fi demişi în urma evaluării activităţii acestora. Aceeaşi soartă va avea şi şeful Centrului Naţional Anticorupţie, Ruslan Flocea, după ce activitatea acestuia va fi supusă unei evaluări. Totuşi, analiştii politici bat alarma ca noua guvernare să nu creeze impresia de schimb al unor oameni neconvenabili. Despre aceasta au discutat vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi şi analistul politic, Nicolae Negru, la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Nu este un secret pentru nimeni că şeful CNA va fi demis. Ne aducem aminte cum dumnealui a ajuns în această funcţie, dar mai cu seamă ne aducem aminte ultimii ani când mai cu seamă cu corupţii mari nu a luptat nimeni. Au stat bine merci. CNA-ul ba mai prindea un profesor, un medic, un poliţist cu mită, dar marii corupţi în Parlament, cum stăteau, aşa şi stăteau. În Guvern, prin agenţii de stat se fura ca în codru, dar CNA nu vedea nimic. Vom avea grijă ca toţi cei care până acum au călcat stâmb, şi doamne fereşte şi din actualii, dacă cineva va călca strâmb, CNA-ul să fie mereu pe fază şi să nu ne mai trezim în situaţia când era furtul miliardului. E mare păcat că în secolul 21 cetăţenii sunt supăraţi că nu li se asigură drepturi elementare, la justiţie, să mergi în instanţă şi să fii protejat şi că nu va învinge cel care a plătit şi s-a înţeles cu judecătorul”, a declarat Mihai Popşoi în platoul TVR Moldova. 

De cealaltă parte, Nicolae Negru, analist politic, spune că noua majoritate parlamentară trebuie să convingă cetăţenii că aceste instituţii nu şi-au îndeplinit sarcinile, ca să nu creeze impresia că are loc o răfuială politică.

„Ca să înţelegem ce se întâmplă trebuie să mergem puţin înapoi ca să vedem ce principii au stat la baza legilor anterioare, pentru Procuratură de exemplu, pentru ANRE. Ceea ce ar trebui să aibă în vedere noua putere este că atunci când evaluează un şef de agenţie sau un procuror, nu numai ei trebuie să se convingă că această instituţie nu a activat, dar să-i convingă şi pe cetăţenii Republicii Moldova, să existe o anumită comunicare a puterii cu cetăţenii, ca aceştia să nu îşi facă impresia că este vorba de o schimbare sau o răfuială politică. A venit o nouă putere şi îşi pune oamenii săi”, a declarat Nicolae Negru.