POLITIC

Vicepremierul pentru reintegrare a avut o întrevedere cu reprezentanţii Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE

post-img

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Thomas Mayr-Harting şi cu Trimisul Special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE Artur Dmochowski, aflaţi într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Oficialii au trecut în revistă ultimele evoluţii pe problematica transnistreană, situaţia curentă în regiune şi în Zona de Securitate, dinamica dialogului între Chişinău şi Tiraspol şi cele mai actuale probleme ce necesită o atenţie sporită.

Vicepremierul pentru reintegrare a atras atenţia asupra unor aspecte problematice ce necesită o mobilizare a eforturilor comune în vederea depăşirii acestora, cum ar fi evacuarea infrastructurii posturilor neautorizate de control în Zona de Securitate, eliminarea restricţiilor excesive în calea liberei circulaţii în estul R. Moldova, asigurarea accesului permanent al fermierilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari, îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, buna funcţionare a instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română ş.a.

A fost discutată situaţia în formatele de interacţiune de la nivelul reprezentanţilor politici şi a grupurilor de lucru sectoriale, fiind încurajată menţinerea unui dialog constructiv şi productiv în cadrul acestora pentru a genera soluţii tehnice şi viabile la problemele actuale de pe agendă.

S-a agreat asupra necesităţii coordonării continue a poziţiilor şi a acţiunilor pe varii subiecte referitoare la problematica transnistreană.