POLITIC

Trei focuri de armă s-ar fi auzit în apropierea depozitului de muniţii de la Cobasna. Tiraspolul acuză Ucraina de provocări

Se menţine starea tensionată în zona transnistreană. Presa de la Tiraspol scrie că, în această dimineaţă, s-ar fi auzit trei focuri de armă în apropierea depozitului de muniţii de la Cobasna, loc în care sunt păstrate cantităţi impresionante de muniţii ale fostei armate sovietice. Biroul Politici de Reintegrare de la Chişinău spune că focurile de armă nu au fost trase din Cobasna şi ţinta acestora nu a fost depozitul de muniţie. Tiraspolul acuză Ucraina de provocări.

Potrivit aşa-zisului minister de interne de la Tiraspol „Noaptea trecută, mai multe drone au fost observate deasupra satului Cobasna, din raionul Rîbniţa. Aparatele de zbor au fost lansate din Ucraina. În dimineaţa zilei de 27 aprilie, în jurul orelor 8:45, din direcţia ucraineană, s-au tras focuri de armă în direcţia localităţii Cobasna."

Iniţial, agenţia de presă a separatiştilor de la Tiraspol, novostipmr, a anunţat că focurile de armă au fost auzite, miercuri, în apropierea depozitelor de armament, informaţie care a fost apoi infirmată de reprezentanţii Comisiei Unificate de Control.

Şi consilierii preşedinţiei ucrainene au respins acuzaţiile şi au precizat că, de fapt, împuşcăturile sunt provocări puse la cale de Moscova. Biroul Politici de Reintegrare de la Chişinău a declarat pentru TVR MOLDOVA că, de fapt, focurile de armă nu au fost trase din satul Cobasna.

MARIANA SARÎ serviciul de presă, Biroul Poltici de Reintegrare: „"Biroul Politici de Reintegrare s-a autosesizat şi împreună cu Biroul de Profil urmăresc îndeaproape evenimentele pentru a elucida toare circumstanţele. E de menţionat că în zona unde au avut loc presupusele manifestări nu sunt sub supravegherea Comisiei Unificate de Control, deoarece se regăseşte în afata zonei securitate. Nu a avut loc explozie la Cobasna, în afara teritoriului Republicii Moldova, la 2 km pe segmentul ucrainesc au fost aceste împuşcături."

Zona transnistreană rămâne sub cod roşu de alertă iar la frontierele ilegale dintre malul drept şi stâng al Nistrului, separatiştii au instalat blocuri din beton pe şosele.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Chiar dacă situaţia este tensionată în regiune aici la hotarul administrativ dintre Republica  Moldova şi regiunea transnitreană, în Varniţa, totul este calm. Periodic se formează cozi, chiar acum la ieşire din regiunea transnitreană stă o coadă mare maşini, însă poliţia spune că aceasta se datorează controalelor minuţioase.”

De la Chişinău la Cobasna sunt doar 120 de kilometri. O eventuală explozie în depozitul plin cu aproximativ 20 de mii de tone de muniţii şi armament, ar însemna o adevărată catastrofă umanitară, potrivit unui raport al OSCE. La Cobasna este cel mai mare depozit militar din Europa de Est.