POLITIC

Studiu: Starea democraţia din Republica Moldova a degradat esenţial în ultimii cinci ani

post-img

Starea democraţia din Republica Moldova a degradat esenţial în ultimii cinci ani, fiind ameninţată de frauda bancară, corupţie, sărăcie şi o guvernare ineficientă. De această părere sunt Veaceslav Ioniţă şi Diana Enachi, autorii raportului cu privire la starea democraţiei în Republica Moldova, prezentat pe 30 iunie de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Raportul privind starea democraţiei are scopul de a evalua calitatea democraţiei din Republica Moldova în raport cu participarea politică, independenţa instituţiilor publice, libertăţi civile şi amploarea corupţiei.

Studiul privind starea democraţiei în Republica Moldova a fost realizat în baza mai multor instrumente sociologice, aplicate în perioada ianuarie - aprilie curent. Astfel, pentru a afla ce cred oamenii din ţară despre situaţia democraţiei, a fost efectuat la nivel naţional un sondaj de opinie pe un eşantion de 1 384 de persoane, organizate focus grupuri, anchetaţi experţi şi reprezentanţi din diasporă. Astfel, doar 6,6% dintre cetăţeni consideră că alegerile din Republica Moldova fost libere şi corecte, iar ţara este condusă de voinţa poporului - unul dintre cele mai scăzute nivele din ultimii 15 ani. Totodată, 43,1% dintre cetăţeni consideră că starea democraţiei este proastă, faţă de 28,7% dintre cetăţeni care au o impresie mai mult sau mai puţin pozitivă, iar majoritatea cetăţenilor (67,6%) sunt de părere că democraţia din ţară este determinată de calitatea vieţii.