POLITIC

Parlamentul a ratificat Protocolul Facultativ la Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului privind procedura de comunicare

post-img

În cadrul şedinţei plenare de astăzi, Parlamentul a adoptat ratificarea Protocolului Facultativ la Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului privind procedura de comunicare. Iniţiativa legislativă a fost susţinut cu votul a 58 de deputaţi.

Tratatul instituie procedura internaţională de depunere a plângerilor pentru încălcarea drepturilor copiilor, precum şi procedura de comunicare interstatală şi de investigare a încălcărilor grave sau sistemice. Astfel, copiii vor putea depune plângeri direct la Comitetul ONU, în cazul în care consideră că drepturile lor au fost lezate, iar problema nu a fost soluţionată la nivel naţional.

Potrivit autorilor, punerea în aplicare a protocolului va avea impact pozitiv asupra realizării drepturilor copiilor, acesta fiind şi un instrument de perfecţionare a cadrului legal normativ şi de politici.

Totodată, Protocolul va consolida sistemul de protecţie a drepturilor minorilor din Republica Moldova, dar şi va fortifica capacităţile specialiştilor implicaţi în acest domeniu.

Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului a fost adoptată de către Adunarea Generală a ONU la data de 20 noiembrie 1989 şi a fost ratificată de ţara noastră în 1990.