POLITIC

Ministrul Apărării: Armata Naţională este bine pregătită şi este gata să facă faţă în cazul destabilizării situaţiei

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, dă asigurări că Armata Republicii Moldova este bine pregătită şi că este gata să facă faţă în cazul destabilizării situaţiei. Declaraţiile au fost făcute în contextul provocărilor din regiunea transnistreană. Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, a declarat la TVR MOLDOVA că armata Republicii Moldova este subapreciată dar confirmă că militarii basarabeni sunt profesionişti pentru că au fost instruiţi de NATO.

ANATOLIE NOSATÎI ministrul Apărării al Republicii Moldova: "Armata Republicii Moldova a fost şi este pregătită pentru îndeplinirea misiunea salei de bază, apărarea ţării. Noi, ca militari, ca funcţionari din structura militară vom face tot posibilul pentru a apăra integritatea şi suveranitatea ţării."  

Ministrul Apărării a declarat că autorităţile i-au în calcul toate scenariile care ar putea duce la destabilizarea situaţiei.

ANATOLIE NOSATÎI ministrul Apărării al Republicii Moldova: "Scenarii sunt foarte multe, ceea ce ne face pe noi să analizăm diferite situaţii, şi să fim în gătinţă pentru a reacţiona într-o măsură organizată şi pentru a nu da posibilitate de agravare a situaţiei. Aş vrea să îndemn oamenii să fie calmi, să creadă mesajele celor care sunt aduse la cunoştinţă de persoanele care cunosc mai bine."

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, crede că vârful provocărilor abia urmează, iar autorităţile de la Chişinău trebuie să fie pregătite să facă faţă tensiunilor.

ANATOL ŞALARU fost ministru al Apărării, Republica Moldova: "La noi s-ar putea ca de 9 mai să fie provocări, în Bălţi, Chişinău şi în alte locuri. Dar instituţiile din Republica Moldova trebuie să fie pregătite şi eu cred că ele sunt în alertă deja. Dacă au un plan să facă aceste provocări, chiar dacă ele nu vor exista, ele vor fi înscenate. Vor înscena şi vor da drumul la câinii propagandei ruseşti în Moscova şi vor trâmbiţa. Dacă caută un motiv pentru a recunoaşte independenţa Transnistriei, indiferent de ce se va întâmpla în Moldova, ei vor organiza aceste provocări şi vor vota pentru recunoaştere."

Anatol Şalaru a declarat că Armata Republicii Moldova nu trebuie subestimată, întrucât militarii au fost pregătiţi de către ofiţeri ai NATO.

ANATOL ŞALARU fost ministru al Apărării Republicii Moldova: "Dar să nu uităm că şi noi avem o armată naţională şi nu ar trebui să-i subestimăm. Armata Naţională este bine pregătită şi antrenată de ofiţeri de NATO. Antrenată în Germania, în alte ţări şi este bine pregătită. Avem militari pregătiţi în Statele Unite, nu trebuie să-i subestimăm, mai ales că multe s-au schimbat în armată şi toţi cei care au colaborat cu FSB-ul rusesc au fost daţi afară, au fost pensionaţi, au fost înlăturaţi de acolo."

Ieri, în cadrul ceremoniei de celebrare a 30 de ani de la crearea Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că este nevoie creşterea finanţării în domeniul apărării pentru a crea o armată profesionistă, modernă şi dotată, în special în contextul aprofundării crizei de securitate în regiunea transnistreană.