POLITIC

Maia Sandu, despre raportul „Open Dialog”: „Este o încercare de a pregăti terenul pentru a exclude opoziţia din aceste alegeri”

Fundaţia Open Dialog şi fondatoarea acesteia, Ludmila Kozlowska, sunt finanţate din tranzacţii dubioase cu armament în statele implicate în conflicte regionale, dar şi din schema rusească de splălare a banilor "Landromat". Sunt concluziile comisiei parlamentare de anchetă, care a publicat raportul Open Dialog. Documentul a fost trimis instituţiilor europene şi ambasadorilor acreditaţi în Republica Moldova.

Potrivit raportului publicat pe site-ul parlamentului, Fundaţia Open Dialog, condusă de activista Ludmila Kozlowska, ar fi finanţată din banii proveniţi în urma schemei ruseşti Landromat. De asemenea, potrivit raportului, Open Dialog ar fi finanţat şi din tranzacţii cu întreprinderi militare din Federaţia Rusă, entităţi cărora le-au fost aplicate sancţiuni de către Uniunea Europeană şi Statele Unite.
  
FOD şi Ludmila Kozlowska sunt finanţate din:
 
a)      venituri provenite din tranzacţii cu întreprinderi militare din Federaţia Rusă, faţă de care au fost aplicate sancţiuni internaţionale (inclusiv de Uniunea Europeană şi SUA);
 
b)      livrarea de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale;
 
c)      plăţi din zone off-shore cu un traseu şi o provenienţă dubioasă, necunoscută;
 
Potrivit raportului, liderii PAS şi PPDA ar fi beneficiat, la rândul lor, de finanţări din partea acestei fundaţii, care nu au fost declarate. Anterior, şefii celor 2 partide au recunoscut că au participat la o conferinţă desfăşurată în parlamentul european, cheltuielile fiind suportate de Open Dialog.
 
„Pentru toată lumea este foarte clar că nu este altceva decât o încercare de a ne discredita, şi eventual pentru a pregăti terenul pentru a exclude opoziţia din aceste alegeri”, spune Maia Sandu, lidera PAS.
 
Liderul PPDA spune că nu comentează concluziile raportului Open Dialog, atât timp cât nu este făcut public raportul Kroll 2.
 
„Avem un raport Kroll pe care îl aşteaptă toată lumea, care vizează furtul a un miliard de dolari, iată când va fi publicat acel raport Kroll făcut de o instituţie internaţională, atunci putem vorbi şi despre alte rapoarte”, spune Andrei Năsase.
 
Raportul comisiei de anchetă Open Dialog a fost transmis Parlamentului European, Comisiei Europene, Departamentului de Stat şi Congresului Statelor Unite, Parlamentului României, Poloniei şi Ucrainei, OSCE, Consiliului Europei, ONU, altor organizaţii internaţionale. Potrivit reprezentanţilor procuraturii generale, raportul a fost transmis spre examinare şi Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauzelor Speciale.