POLITIC

Lituania este alături de R. Moldova şi sprijină integritatea teritorială şi parcursul european asumat de conducerea de la Chişinău

Lituania este alături de Republica Moldova şi sprijină integritatea teritorială şi parcursul european asumat de conducerea de la Chişinău. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, care se află la Chişinău şi a avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

În cadrul discuţiilor bilaterale, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut ajutor de la partenerii lituanieni în contextul în care războiul din Ucraina creează mari probleme Republicii Moldova. Efectele se simt asupra economiei naţionale, odată cu oprirea importurilor şi exporturilor spre pieţele din Est.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: "Deschiderea pieţei europene, pieţei lituaniene pentru produsele moldoveneşti ar reprezenta un ajutor direct şi clar pentru antreprenorii noştri. La fel, am aprecia admiterea tranzitului transportului rutier de mărfuri din Moldova, fără acte permisive. Vom susţine astfel transportatorii moldoveni care, din cauza războiului, nu au acces la rutele tradiţionale. Ştiu că putem conta pe sprijinul Lituaniei în aceste solicitări."

Omologul său lituanian a declarat că apreciază eforturile Republicii Moldova de a ajuta un număr mare de refugiaţi ucraineni.

GITANAS NAUSEDA, preşedintele Lituaniei: "Vă mulţumesc pentru că primiţi un număr enorm de refugiaţi ucraineni în ţara voastră. Aţi oferit adăpost sigur oamenilor care fug de război, iar acest lucru este cel mai important. Lituania şi-a asumat angajamentul să găzduiască aproximativ 200 de mii de refugiaţi. 750 de mii de euro au fost alocaţi Republicii Moldova ca ajutor umanitar."

Maia Sandu a mai declarat că Republica Moldova se numără printre statele prioritare pentru asistenţa externă oferită de Guvernul de la Vilnius. Şefa statului a menţionat că mizează pe sprijinul Lituaniei şi în procesul de aderare europeană.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: "Sperăm să primim avizul pozitiv al Comisiei Europene şi al statelor membre la cererea noastră. Şi pentru că Lituania a susţinut mereu aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, contăm şi acum pe sprijinul Dumneavoastră şi al Guvernului de la Vilnius pentru obţinerea statutului de ţară candidat."

GITANAS NAUSEDA, preşedintele Lituaniei: "Îmi exprim susţinerea că Lituania este total pregătită pentru a aprofunda cooperarea dvs. cu Uniunea Europeană pentru a folosi toate instrumentele posibile de parteneriat. Lituania susţine puternic aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova."

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a fost la Chişinău şi anul trecut, în luna mai. El a venit astăzi în Republica Moldova după ce ieri a făcut o vizită în România.