POLITIC

Litera Z, care a devenit simbolul agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina, mai nou - inscripţionată şi pe uniformele pacificatorilor ruşi din regiunea transnistreană a R. Moldova

Litera Z, care a devenit simbolul agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina, mai nou, este inscripţionată şi pe uniformele pacificatorilor ruşi din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Despre aceasta a anunţat astăzi Biroul de Reintegrare după ce a abordat această problemă la şedinţa Comisiei Unificate de Control. Reprezentanţilor Moscovei li s-a cerut respectarea înţelegerilor anterioare cu privire la echipamentul militarilor din contingentul misiunii de pacificare de pe Nistru.

Într-o adresare a delegaţiei Republicii Moldova către ceilalţi membri ai Comisiei Unificate de Control, se spune că, cităm:

ADRESAREA DELEGAŢIEI REPUBLICII MOLDOVA LA CUC

„Începand cu data de 28.03.2022 unii membri ai contingentului militar de menţinere a păcii al Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană a Republica Moldova poartă simboluri ale unui eşantion neidentificat - o emblemă prinsă de mânecă, cu semnul "Z". Delegaţia Republicii Moldova face apel către partea rusă să adapteze uniformele personalului său militar, Protocolului din 1993."

Analiştii spun că prin această manifestare, militarii ruşi din misiunea de pacificare au testat starea de spirit care există în momentul de faţă pe ambele maluri ale Nistrului, şi mai cu seamă în regiunea transnistreană.

PRIN TELEFON, APEXANDRU FLENCHEA, fost vicepremier pentru Reintegrare: „În primul rând, ca să ne sfideze, în al doilea rând, ca să testeze reacţia militarilor noştri şi a serviciilor noastre abilitate şi în al treilea rând să testeze reacţia populaţiei din stânga Nistrului, să vadă dacă, într-adevăr, în caz de ceva vor avea suport acolo sau nu. Toate testele lor au eşuat. De asta au şi căzut atât de repede de acord să-şi scoată simbolica."

Afişarea literei Z, devenită simbol propagandistic al susţinerii invaziei ruse în Ucraina, a fost interzisă în Germania. Poate fi urmărit penal oricine afişează această literă pentru a arăta că susţine invazia Rusiei.

Şi parlamentul leton a votat pentru interzicerea afişării în public a simbolului "Z", afirmând că este folosit pentru a glorifica invazia rusă în Ucraina. Amenzile oscilează între 350 şi 2.900 de euro.

Luna trecută, Kiev-ul a anunţat că îşi retrage temporar observatorii militari din regiunea transnistreană în contextul războiului din Ucraina.