POLITIC

În R. Moldova este celebrată Ziua Drapelului de Stat. Ceremonia solemnă s-a redus la arborarea tricolorului în faţa Guvernului

În Republica Moldova este celebrată astăzi Ziua Drapelului de Stat. Nu au fost programate evenimente grandioase şi s-a sărbătorit mai discret decât în anii trecuţi. Ceremonia solemnă s-a redus la arborarea tricolorului în faţa Guvernului Republicii Moldova.

La ceremonia oficială dedicată Zilei Drapelului de Stat au fost prezenţi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi premierul Natalia Gavriliţa.

MAIA SANDU  peşedintele Republicii MoldovA: „Drapelul naţional este cel mai popular, cel mai elocvent simbol al unui stat. Drapelele apar odată cu formarea naţiunilor. Cu tricololrul începe istoria modernă, realizările noastre din domeniul culturii, al ştiinţei, educaţiei, sportului, deschiderea noastră spre lume prin tot ceea ce suntem. Cetăţenii noştri indiferent de ocupaţie: intelectuali, comercianţi, muncitori, agricultori, ciobani, indiferent de limbă, etnie, vârstă şi alte categorisiri încap cu toţii sub tricolorul Republicii Moldova. "

Maia Sandu spune că această zi este şi o zi a memoriei dedicată celor care s-au sacrificat pentru unitatea şi suveranitatea neamului, a celor care au fost persecutaţi pentru că au arborat cu dârzenie tricolorul.

 MAIA SANDU  peşedintele Republicii Moldova: „Avem nevoie de consolidarea noastră în jurul acestui simbol, care este un însemn al nostrum comun de europenitate şi latinitate, istorie, un simbol al aspiraţiilor noastre democratice şi de conveţuire comunitară paşnică. "

Ceremonia solemnă s-a încheiat cu onor la Tricolor. Drapelul a fost arborat astăzi pe toate instituţiile statului. Tricolorul a fost desemnat drapel oficial al Republicii Moldova de către primul Parlament, pe 27 aprilie 1990.

Ziua Drapelului de Stat a fost instituită pe 23 aprilie 2010. În 2012, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, a fost arborat un drapel cu dimensiunile de 7 pe 3 metri şi jumătate, pe un catarg de 30 de metri înălţime. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este un simbol oficial major al suveranităţii şi independenţei naţionale.

Tricolorul, tripartit vertical egal, începe de la lance în culorile albastru, galben şi roşu, şi are în mijlocul câmpului galben imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, a cărei lăţime este de o cincime din lungimea drapelului.