POLITIC

Grupurile parlamentare de prietenie moldo-italiană s-au întâlnit la Chişinău

post-img

Membrii Grupului de prietenie cu Italia din Parlamentul R. Moldova şi delegaţia Grupului parlamentar de prietenie cu R. Moldova din Parlamentul Italiei s-au întâlnit, astăzi, la Chişinău.

Deputaţii şi-au exprimat regretul profund că această primă întâlnire are loc în circumstanţe extrem de triste legate de războiul din Ucraina, însă s-au arătat convinşi că ea va oferi noi posibilităţi pentru a extinde cooperarea interparlamentară.  

”Ne dorim o apropiere mai mare dintre ţările noastre la nivelul autorităţilor, dar, în special,  al cetăţenilor”, a declarat Galina Sajin, preşedintele Grupului de prietenie, la întrevedere. 

Deputata a mulţumit colegilor italieni pentru deciziile adoptate de autorităţile Italiei în vederea susţinerii concetăţenilor noştri aflaţi în această ţară, inclusiv recunoaşterea permiselor de conducere şi a actelor de studii.

Totodată, Galina Sajin a cerut susţinere pentru ratificarea de către Parlamentul Italiei a Acordului între Republica Moldova şi Republica Italiană în domeniul securităţii sociale.  

”Ne leagă foarte multe la nivel de ţară şi de cetăţeni. Avem o comunitate mare de cetăţeni ai R. moldova în ţara dumneavoastră şi vrem ca ea să se bucure de o protecţie socială mai mare şi să fie integrată mai bine în societatea italiană”, a menţionat deputatul.

În mod special, preşedintele Grupului de prietenie a mulţumit pentru susţinerea Rezoluţiei cu privire la Republica Moldova, adoptate pe 5 mai în Parlamentul European.

”Aţi demonstrat că Uniunea Europeană, inclusiv Italia, sunt foarte aproape de noi”, a conchis Galina Sajin.

Deputatul Alla Darovannaia, membra Grupului parlamentar de prietenie moldo-italiană, a confirmat că bunele relaţii de prietenie şi colaborare dintre R. Moldova şi Italia sunt salutate de opoziţia parlamentară şi că se doreşte intensificarea cooperării dintre cele două legislative în domeniul social.  

La rândul lor, deputaţii italieni, de asemenea, au pledat pentru valorificarea tuturor oportunităţilor şi domeniilor care leagă ţările noastre, iar prietenia este cel mai puternic sentiment comun între cele două state şi popoare.

Membrii Grupului parlamentar de prietenie cu R. Moldova din Parlamentul italian au încurajat eforturile Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană şi au exprimat opinia că Europa trebuie să depună cât mai mult efort pentru a sprijini acest demers al statului noastru.  

La întrevedere au participat şi deputaţii Mihail Druţă, Ersilia Qatrawi, Marcela Nistor,  Ana Calinici, Gheorghe Agheorghiesei, Iulia Dascălu.

Din delegaţia italiană au făcut parte Loredana Russo, Preşedinta Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova, membrii Grupului Francesco Mollame şi Andrea Delmastro Delle Vedove, precum şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni.

Pe parcursul zilei de astăzi, membrii delegaţiei au întâlniri cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu; cu preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană, Doina Gherman, cu preşedintele Comisiei  cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

De asemenea, este planifică vizitarea Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi de la Centrul Internaţional de Expoziţii ”Moldexpo”.