POLITIC

Başcanul Irina Vlah a semnat legea care permite utilizarea panglicii sfântul Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia

post-img

Başcanul Irina Vlah a semnat legea care permite utilizarea panglicii sfântul Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia. Decizia este ilegală conform ministrului Justiţiei, dar şi a experţilor în drept constituţional. Procuratura Generală a precizat că va reveni cu detalii.

Săptămâna trecută, Adunarea Populară a Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuze a adoptat în regim de urgenţă un proiect de lege care prevede confecţionarea, depozitarea şi purtarea în mod liber a simbolurilor Marii Victorii – panglica sfântul Gheorghe", iar başcanul Irina Vlah a şi semnat documentul. Ea nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi explicaţii. Autorităţile de la Chişinău susţin că vor aplica legea.

MARIANA CHERPEC, procuror responsabil de comunicare, Procuratura Generală: "Procuratura va investiga toate cazurile care încalcă legislaţia ţării şi securitatea statului şi constituie acţiuni îndreptate spre dezbinare naţională."

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Inspectoratului General de Poliţie: "Este legea adoptată de Republica Moldova care este act de bază, stă ca fundament pentru aplicabilitatea normelor de către poliţişti. Noi vom aplica exclusiv Legea aprobată de Parlamentul Republicii Moldova."

Experţii în Drept Constituţional, dar şi ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, au precizat că legea adoptată de către Adunarea Populară a Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuze este un act ilegal. Potrivit lui Litvinenco, adoptarea unei astfel de legi reprezintă un precedent periculos. Decizia deputaţilor găgăuzi vine după ce Parlamentul a interzis prin lege folosirea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele "V", "Z", dar şi panglica Sfântul Gheorghe.