POLITIC

Anatol Ţăranu: Guvernul a fost făcut de către preşedinte în contradicţie cu prerogativele pe care le are

post-img

Prezent în studioul TVR MOLDOVA la ediţia specială dedicată învestirii Guvernului Chicu, analistul politic Anatol Ţăranu a declarat că actual Guvern este făcut de preşedintele Igor Dodon în contradicţie cu prerogativele pe care le are şi că Executivul este unul eminamente politic.

„Se repetă într-un fel situaţia care a existat din 2001 încoace. Voronin, având prerogative limitate în calitate de preşedinte, dar dispunând de o majoritate parlamentară copioasă, dicta politica moldovenească din sediul preşedinţiei”, a spus Anatol Ţăranu.

Analistul consideră că PSRM a fost capabil să anexeze pe democraţi, obţinând astfel o majoritate parlamentară confortabilă.

„Majoritatea parlamentară va fi menţinută atât timp cât îi va folosi personal lui Igor Dodon şi cât timp îi va fi convenabil”, a spus Anatol Ţăranu, care a mai precizat că democraţii, cu cele 30 de mandate ale lor, nu pot juca de unii singuri, ci pot juca doar într-o anumită combinaţie.

Analistul politic Cornel Ciurea a declarat la TVR MOLDOVA că socialiştii se detaţează de acest guvern, fără să îşi nege responsabilitatea şi susţinerea pentru Executiv.

„Socialiştii pot să îşi promoveze tezele în ce priveşte educaţia, externele, o să vedem în ce măsură este un guvern tehnocrat. Nici PDM nu se identifică în totalitate cu acest aranjament politic şi au văzut că acest guvern are din start vulnerabilităţi politice”, a spus Cornel Ciurea.

Într-o intervenţie telefonică, analistul Ion Tăbârţă a spus că rapiditatea cu care Guvernul a fost învestit este urmarea unui scenariu pregătit din timp.

„Graba se mai explică şi prin faptul că socialiştilor, sau chiar lui Dodon, le-a fost frică ca blocul ACUM să nu iniţieze discuţii cu PDM şi astfel să le fie zădărnicite planurile”, a spus Ion Tăbârţă.