POLITIC

Alexei Arestovici: Ucraina este gata să apere Republica Moldova în cazul unei invazii ruse

Ucraina este gata să apere Republica Moldova în cazul unei invazii ruse. Declaraţia a fost făcută de către consilierul şefului biroului preşedintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, în cadrul unui interviu. Potrivit lui Arestovici, conducerea de la Chişinău poate cere ajutorul Ucrainei, dar şi al României. Tot azi, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că Republica Moldova îşi va apăra teritoriul în cazul unei eventuale invazii a forţelor armate ruse.

Consilierul şefului biroului preşedintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, crede că  armata din regiunea transnistreană nu ar putea să ocupe prea uşor Republica Moldova.

 ALEXEI ARESTOVICI consilierul şefului Biroului Preşedintelui Ucrainei: „ R. Moldova poate avea probleme serioase. Ceea ce ar putea face R. Moldova în acest sens este să ceară ajutorul Ucrainei sau României. - României? -Ei sunt acelaşi popor. Dar România, da, este ţară membră NATO, membră a Uniunii Europene, iar aici ar putea fi tare vesel. Dar şi pentru noi Republica Moldova este un vecin apropiat, nu ne sunt indiferenţi, apropiat ca destin, de aceea pot apela şi la ajutorul nostru.”

 Alexei Aristovici a mai declarat că Ucraina ar putea să rezolve foarte rapid problema din regiunea transnistreană, doar la solicitarea autorităţilor din Republica Moldova.

ALEXEI ARESTOVICI consilierul şefului Biroului Preşedintelui Ucrainei: „Ucraina ar putea să cucerească regiunea transnistreană? - Ne vom descurca. Dar este teritoriul suveran al Republicii Moldova, nu ne putem permite sa facem asemenea declaraţii. Doar dacă ar fi solicitare în acest sens. - Tereotic vorbim. Câte forţe ne-ar trebui ca să cucerim acest teritoriu? - O să ne descurcăm.”

În cadrul unui interviu pentru presa din regiunea transnistriană senatorul rus, Igor Morozov, a declarat că Federaţia Rusă va interveni în caz de necesitate.

IGOR  MOROZOV senator, Rusia: „Regiunea transnistreană este independentă, se află sub protecţia Federaţiei Ruse, militarii ruşi sunt gata mereu să vină în ajutor, în cazul în care cineva va atenta la suveranitatea şi siguranţa transnistriei.”

Consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihai Podoleak spune că o eventuală anexare a regiunii transnistrene de către Rusia va duce la o catastrofă pentru regimul de la Tiraspol.

MIHAIL PODOLEAK consilierul preşedintelui Ucrainei: „Pentru transnistria va fi o catastrofă, pentru o republică nerecunoscută, care împreună cu Moldova s-a integrat în comunitatea europeană. A avut posibilitatea să-şi vândă produsele, se simţeau destul de confortabil. Acum, însă ei vor simţi ce înseamnă să fii partener al Federaţiei Ruse, ce înseamnă să te transfomi în nimeni, când nimeni nu mai are nevoie de tine.”

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselinskii, a transmis un mesaj conducerii Republicii Moldova prin care o îndeamnă să nu cedeze în faţa a ceea ce numesc provocări de agresiune împotriva Transnistriei. Krasnoselski a adăugat că problema trebuie să fie rezolvată pe cale paşnică.

Între timp, preşedintele Parlamenului de la Chişinău, Igor Grosu, a declarat în cadrul unei emsiuni la un post privat de televiziune, că Republica Moldova îşi va apăra teritoriul în cazul unei eventuale invazii a forţelor armate ruse.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: „Noi cât de mari sau mici am fi, trebuie să ne facem datoria faţă de casa noastră. Pentru că dacă vrei ca cineva să tea jute sau să pledeze pentru tine, cineva să pună un cuvânt, acel cineva, acel partener, trebuie să vadă că tu, cel care locuieşti în această casă, toată viaţa ai trait şi trăieşti pe acest pământ, tu eşti cel care vrei să ţi-o aperi. Aici e principiul de bază.”

Ieri, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că în regiunea transnistreană există tensiuni între diferite forţe din interior, iar unele dintre ele sunt interesate în destabilizarea situaţiei. Potrivit şefului statului, autorităţile vor lua măsurile necesare pentru prevenirea violenţelor, întărirea securităţii statului şi protejarea cetăţenilor.