JUSTIŢIE

Procurorii PCCOCS au finalizat urmărirea penală pe un alt capăt de acuzare în dosarul „CFM”, care a rezultat în prejudicii de aproape 100 milioane lei

post-img

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunţă că a finalizat urmărirea penală pe un alt capăt de acuzare în dosarul delapidărilor de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din R. Moldova (CFM), care vizează o persoană din administraţia acesteia, în perioada 2018-2019.

Procurorii acuză persoana de faptul că urmare a neglijenţei în serviciu, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 milioane lei: pentru perioada anului 2018 nu au fost încasate peste 400 milioane lei, iar pentru anul 2019 – peste 370 milioane lei. Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activităţi impuse, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporţii considerabile, de aproape 100 milioane lei, rezultate din pierderile nete pentru perioada anului 2018 în sumă de peste 73 milioane lei, iar pentru anul 2019 – peste 26 milioane lei.
 
Potrivit legii, neglijenţa în serviciu se pedepseşte cu amendă de până la 42.500 lei sau cu închisoare de până la 2 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.
 
În martie, procurorii PCCOCS au terminat urmărirea penală în privinţa altei persoanei, învinuite de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ulterior, dosarul a fost trimis în judecată spre examinare în fond.
 
Rezultatul urmăririi penale declarat a fost obţinut cu implicarea mai multor instituţii cu competenţă pe domenii – Inspectoratul Naţional de Investigaţii, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Curtea de Conturi, Inspecţia Financiară şi Serviciul Fiscal din subordinea Ministerului Finanţelor.
 
Procurorii le-au prezentat părţilor materialele urmăririi penale pentru informare, astfel încât ulterior dosarul să fie trimis în judecată, timp în care învinuitul se prevalează de prezumţia nevinovăţiei, potrivit legii. În ceea ce priveşte dosarul de bază, urmărirea penală continuă.