JUSTIŢIE

Grup infracţional suspectat de escrocherie şi activitate ilegală de întreprinzător, destructurat

post-img

Oamenii legii au documentat şi oprit acţiunile unui grup infracţional, care promovau pe reţelele de socializare o aplicaţie de tip „cashback,” denumite „Swittips,” cu scopul colectării mijloacelor băneşti în sume de la 80 euro până 1.500 euro.

Oamenii legii au stabilit că grupul şi-a început activitatea în anul 2020 – atât în Chişinău, cât şi în alte localităţi din republică. Aceştia activau sub paravanul unei societăţi cu răspundere limitată înregistrate formal, în vederea colectării mijloacelor financiare sub pretextul procurării licenţei de reprezentanţi ai unei platforme specifice ,,piramidei financiare.”
 
Ţinta acestora erau persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, pe care le identificau pe reţelele de socializare. Acestea erau convinse de către organizator şi membrii activi ai grupului să investească sume de bani cuprinse între 80 şi 1500 euro, îndeosebi suma maximă, sub pretextul de obţinere a venitului din acea aplicaţie de tip „cashback.” În realitate, însă, acele persoane selectate puteau avea un venit doar dacă racolau la rândul lor alte persoane, din a căror investiţie beneficiau de aproximativ 12%.
 
Percheziţiile la care au fost supuşi organizatorului grupului şi un membru activ al acestuia au rezultat în ridicarea dispozitivelor în care erau descărcate aplicaţiile în cauză şi înscrisuri de ciornă, care urmează a fi examinate. Examinarea acestora urmează să fie coroborată cu alte date, după ce anterior au fost date în vileag etapele de racolare a persoanelor şi transmiterea mijloacelor băneşti.


 
Până la moment, au fost înregistrate mai multe plângeri pe activitatea membrilor grupului însă,  multe persoane prejudiciate încă nu s-au adresat la autorităţi, fiind în necunoştinţă de cauză. În acest context, cei care au păgubit în urma activităţii ilegale a suspecţilor, se pot adresa la organul de urmărire penală, la numărul de telefon +37378721005.