JUSTIŢIE

Fostul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Vladislav Clima, va fi audiat în dosarul privind îmbogăţirea ilicită

post-img

Fostul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Vladislav Clima, fost citat la Procuratura Anticorupţie, unde urmează să fie audiat în calitate de bănuit în săvârşirea infracţiunii de îmbogăţire ilicită, transmite IPN.

Procuratura Anticorupţie a efectuat luni percheziţii la domiciliul şi automobilul fostului magistrat, în baza ordonanţei organului de urmărire penală. Obiecte şi documente relevante pentru cazul examinat nu au fost depistate.

„Procurorii anticorupţie au descins cu percheziţii la ex-magistratul vizat numai după obţinerea acordului prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, în condiţiile specificate expres în art.52 alin.(2) din Legea cu privire la avocatură nr.1260/2002, luând în considerare faptul că, după încetarea raporturilor de muncă în calitate de magistrat, ultimul şi-a reluat activitatea de avocat”.

„Deşi procurorii anticorupţie la 05.04.2022 au înaintat demers în adresa Consiliului Uniunii Avocaţilor în vederea obţinerii acordului prealabil pentru efectuarea percheziţiilor,  iar dispozitivul deciziei a fost emis la 07.04.2022, numai la insistenţa procurorilor anticorupţie dispozitivul deciziei a fost transmis procurorilor, abia la 11.04.2022”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupţie.

La această etapă, în privinţa ex-magistratului nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrângere. Vladislav Clima a fost numit preşedinte la Curtea de Apel Chişinău prin decretul semnat de fostul preşedinte Igor Dodon, pe data de 2 septembrie 2020.

În mai 2021, preşedintele Maia Sandu a anulat decretul. Ulterior, Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani, a anulat decretul prezidenţial, iar Preşedinţia a contestat hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel. În luna martie anul curent, Vladislav Clima a depus cerere de demisie, aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii în şedinţa din data de 18 martie.