JUSTIŢIE

Deputaţii Adunării Generale a Găgăuziei au cerut eliberarea lui Alexandr Stoianoglo şi ameninţă cu nesupunere faţă de autorităţile de la Chişinău

Reţinerea lui Alexandr Stoianoglo a încins spiritele în rândul comunităţii găgăuzilor din Republica Moldova. Deputaţii Adunării Generale a Găgăuziei au cerut astăzi eliberarea imediată. În caz contrat, ameninţă cu nesupunere faţă de autorităţile de la Chişinău.

Deputaţii găgăuzi consideră că Alexandr Stoianoglo, etnic găgăuz, ar fi fost reţinut pe nedrept.

"Au fost folosite metode anticonstituţionale în raport cu Stoianoglo. Încălcarea normelor legale demonstrează că actuala guvernare îşi doreşte să stopeze investigarea unor nereguli, în care sunt implicaţi reprezentanţi ai noii puteri. Cerem eliberarea imediată a procurorului general şi încetarea acţiunilor ilegale în privinţa sa... Dacă solicitările respective nu vor fi îndeplinite astăzi, ora 12.00, atunci ne rezervăm dreptul să punem în aplicare diferite forme de nesupunere ",se arată în solicitarea deputaţilor din Adunarea Populară a Găgăuziei.

Şi başcanul Irina Vlah a transmis un mesaj conducerii Republicii Moldova.

IRINA VLAH, guvernatorul UTA Găgăuzia: „Suntem îngrijoraţi de spectacolul regizat prin care conducerea politică a ţării încearcă să simuleze respectarea legii. Precum în cele mai întunecate timpuri ale dictaturii, în câteva ore, a apărut un dosar penal şi nişte probe, suficiente pentru a realiza percheziţii şi pentru a aresta procurorul general şi soţia lui. Îndemn toţi factorii decizionali să revină în câmpul dreptului democratic şi să respecte libertăţile şi drepturile dlui Stoianoglo."

Trebuie precizat că soţia lui Stoianoglu nu a fost arestată. Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcţia de procuror general pe 5 octombrie şi apoi a fost reţinut pentru 72 de ore. Pe numele lui este deschis un dosar penal în care sunt 4 capete de acuzare.