JUSTIŢIE

Au ascuns de la stat impozite de peste nouă milioane lei. Administrator şi contabil al unei companii din Edineţ – trimişi în judecată

post-img

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis pe banca acuzaţilor administratorul şi contabilul-şef al unei companii agricole din Edineţ pentru evaziune fiscală de peste nouă milioane lei, comisă în anul 2017.

Cei doi sunt un bărbat şi o femeie, ambii cu studii superioare, cu vârste de puţin peste 40 de ani. Aceştia sunt învinuiţi de faptul că, timp de un an, au declarat autorităţilor statului date vădit denaturate despre cheltuielile companiei. Potrivit legii, pentru faptele investigate, în judecată este trimisă şi compania, ca persoană juridică.

Cauza penală a fost pornită de PCCOCS în martie 2019, urmare a unui control planificat al Serviciului Fiscal de Stat pentru anii 2014-2018, prin metoda verificării totale. Rezultatele acestuia au fost contestate de companie, inclusiv la Curtea Supremă de Justiţie, care însă le-a menţinut şi, deci, constituie o probă importantă în dosarul instrumentat direct de către procurorii PCCOCS. În cadrul urmăririi penale, compania a achitat obligaţiunile fiscale constatate de peste nouă milioane de lei.

Compania are în R. Moldova o activitate de peste şapte ani. Învinuiţii şi-au încetat activitatea în companie, însă au fost invitaţi de oamenii legii pentru audieri şi puşi sub învinuire. Totuşi, aceştia nu şi-au recunoscut vinovăţia pe parcursul urmăririi penale. Potrivit legii, atât cei doi, cât şi compania, se prevalează de prezumţia nevinovăţiei până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti finale.

Potrivit legii penale, evaziunea fiscală de care cei doi sunt învinuiţi se pedepseşte cu amendă de 250.000 la 350.000 lei sau cu închisoare de până la 5 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani; iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500.000 la 800.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.