„GRĂDINIŢA MEA, ÎMPREUNĂ CONSTRUIM VIITORUL”

VIDEO. O clădire părăsită din Cărpineni s-a transformat, cu sprijinul României, într-o grădiniţă modernă

Un alt sat, o altă poveste cu final fericit. O clădire veche şi părăsită din satul Cărpineni, raionul Hânceşti, s-a transformat, cu sprijinul financiar al Guvernului de la Bucureşti, într-o grădiniţă modernă şi bine echipată unde învaţă şi se joacă 48 de copii.

Cu o populaţie de aproape 10 mii de locuitori, satul Cărpineni avea mare nevoie de o nouă instituţie preşcolară. Aproape trei milioane de lei a investit România pentru a oferi copiilor şanse la un viitor mai bun.
 
Istoria acestei grădiniţe a fost rescrisă de două ori. Odată în 1968, pe vremea colhozului, când a fost construită şi a reuşit să activeze până în 2000. A doua oară în 2015 când, după 15 ani în care a stat în paragină, instituţia preşcolară a revenit la viaţă, spre bucuria a 48 de copii din Cărpineni.

Construcţia dărăpănată, uitată de autorităţi, a fost renovată din temelie, iar acum arată ca nouă. Irina Macaru, directorul grădiniţei, spune că a studiat şi ea când era mică între aceşti pereţi. Şi dacă atunci nu a avut parte de confort, se bucură că măcar acum micuţii nu duc lipsă de nimic. Din fondurile româneşti au fost reparate capital cazangeria, blocul alimentar şi spălătoria, s-au cumpărat mobilier, maşini de spălat şi uscat rufe, iar pentru distracţia copiilor în curte a fost instalat un teren de joacă.
 
O grădiniţă funcţională oferă nu doar siguranţă copiilor şi locuri de muncă pentru educatori, ci dă posibilitate şi părinţilor să îşi caute un loc de muncă, dacă nu trebuie să mai aibă grijă de cei mici peste zi.

Satul Cărpineni este întins pe o suprafaţă de peste 10 kilometri, aşa că până la renovarea edificiului, părinţii erau nevoiţi să-i ducă pe copii într-un alt capăt de sat, la cealaltă instituţie preşcolară. Şi cum mulţi nu au maşini au renunţat la ideea de a-şi mai duce odraslele la gradiniţă. La „Lăpuşniţa” sunt copii şi de cinci ani care au călcat acum pentru prima dată pragul grădiniţei.