„GRĂDINIŢA MEA, ÎMPREUNĂ CONSTRUIM VIITORUL”

VIDEO. Guvernul României a readus bucuria copilăriei în satul Sadova, raionul Călăraşi

Jocurile din curtea grădiniţei definesc copilăria a zeci de generaţii din Republica Moldova. La Sadova, în satul natal al preşedintelui, vechea grădiniţă din localitate riscă să se surpe. Guvernul României a readus şi la Sadova, Călăraşi, gustul dulce al copilăriei.

A oferit un ajutor financiar consistent, iar grădiniţa a fost renovată. Urmăriţi un reportaj din cadrul campaniei „Gradiniţa mea, împreună construim viitorul”, realizat de Olga Tverdohleb şi Vitalie Melnic.

Fericirea se citeşte în ochii şi zâmbetul de copil. Aşa sunt astăzi copiii din Sadova - fericiţi. Vin cu drag la grădiniţă unde învaţă şi cresc zi de zi. Dar nu a fost aşa mereu. Grădiniţa a fost inaugurată în 1979 şi era pentru acea vreme o instituţie model.

Cu regret, instituţia a avut aceeaşi soartă ca şi majoritatea grădiniţelor din Republica Moldova. Fără reparaţii capitale, instituţia cu o capacitate de 160 de locuri a ajuns să se surpe la propriu. Cauza era evidentă - criza economică.

Reparaţiile curente salvau situaţia temporar, iar imaginea dezolantă din exterior mărşăluia către interiorul clădirii. O altă problemă era mobilierul, vechi de aproape 40 de ani.
 
Schimbările au început în 2013. Profesoara Gheorghina Aghenie s-a întors acasă după 10 ani petrecuţi peste hotare, dar la şcoala din sat nu a mai putut reveni.

În schimb, a reuşit să câştige concursul pentru funcţia de director la grădiniţa din sat. La scurt timp a aflat şi despre Programul de asistenţă tehnică şi financiară din partea Guvernului României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova. A depus dosarul şi rezultatul nu s-a lăsat aşteptat. Grădiniţa a fost asigurată cu mobilier modern, corespunzător vârstei copiilor. Locul destinat activităţilor a prins culoare.

Grădiniţa începea, puţin câte puţin, să se transforme într-o căsuţă cu poveşti, la care copiii vin cu plăcere. A fost doar primul pas. Au urmat şi alte proiecte finanţate de Guvernul României. S-au reparat acoperişul, faţada instituţiei, izolatorul, blocul alimentar şi s-a pavat curtea grădiniţei.

Ce-i drept, doar o parte a clădirii în care activează cele patru grupe a fost recondiţionată. Cealaltă parte, care a fost izolată pe timpuri din lipsă de copii, a rămas în paragină. După finalizarea lucrărilor, în această vară, grădiniţa a fost oficial redeschisă.

La festivitatea de inaugurare au participat ambasadorul României în Republica Moldova, excelenţa sa Daniel Ioniţă, dar şi preşedintele ţării, Igor Dodon, care s-a născut şi a crescut în această localitate. Tot atunci, grădiniţa a mai primit un cadou din partea României - mobilierul blocului alimentar, care era într-o stare deplorabilă.
 
Bucătarii au simţit primii schimbarea. Chiar dacă mai sunt multe de făcut, grădiniţa se poate mândri cu pedagogi foarte buni. Toţi cei şase educatori au studii superioare şi se dedică zi de zi educaţiei. Au ales să rămână acasă.

Părinţii au simţit şi ei schimbarea şi sunt fericiţi. Astazi în grădiniţa din Sadova, Călăraşi, sunt educaţi peste 70 de copii, care îşi vor reaminti peste ani mirosul copilăriei veritabile, plină de căldură, afecţiune, zâmbete şi… fără iz de mucegai.