„GRĂDINIŢA MEA, ÎMPREUNĂ CONSTRUIM VIITORUL”

VIDEO. 933 de grădiniţe din Republica Moldova sunt modernizate cu bani de la Guvernul României

Cea mai profitabilă investiţie este investiţia în viitor, în educaţia copiilor noştri. Iar educaţia începe de la grădiniţă, o instituţie de prea multe ori lăsată în umbră.

Grădiniţele din Republica Moldova au început să se schimbe după ce România s-a implicat în modernizarea lor. TVR MOLDOVA vă prezintă de astăzi o serie de reportaje prin care descoperim cum s-a schimbat viaţa copiilor din grădiniţele Republicii Moldova. Poveşti de viaţă şi multe visuri îndeplinite cu spijinul financiar al statului român.

Se fac trei ani de când grădiniţele din Republica Moldova au început să scape de izul sovietic, la propriu. Cele 26 de milioane de euro investite de Guvernul român au ajuns în fiecare raion din stânga Prutului. Peste două sute de mii de persoane, copii şi educatori beneficiază acum de condiţii europene.

Rezultatele vorbesc de la sine. 130 de grădiniţe au fost renovate complet, iar unele au fost redeschise după câteva decenii în care au stat în paragină. Odată cu modernizarea lor, au fost create peste 200 de grupe noi, iar peste 6000 mii de persoane şi-au găsit astfel un loc de muncă.

Până acum, în 58 de grădiniţe din Republica Moldova au fost instalate centrale electrice pe biomasă. În 249 de instituţii au fost schimbate sistemele de încălzire. 309 instituţii preşcolare au acoperiş nou, iar 108 grădiniţe dispun de bucătării amenajate. Tot din banii României au fost livrate şi peste 710 seturi de mobilier. Şi de distracţia copiilor s-a ţinut cont: au fost instalate peste 290 de pavilioane şi peste 480 de terenuri de joacă. De condiţii bune au parte şi copiii care învaţă în grădiniţele din autonomia găgăuză.

Banii pentru implementarea proiectului sunt gestionaţi de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova. Responsabilii fondului au grijă ca licitaţiile să decurgă conform regulilor, iar lucrările de construcţie să fie calitative. România monitorizează întregul proces.

Lucrările de renovare a grădiniţelor cu ajutorul fondului de 26 de milioane de euro se vor încheia în 2018. Dar România va continua să sprijine educaţia preşcolară din Republica Moldova.