EXTERN

VIDEO. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: „Nu plănuim să atacăm alte ţări. Cum nu am atacat nici Ucraina”

post-img

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, neagă că Rusia a invadat Ucraina. La conferinţa de presă de joi, care a urmat întâlnirii cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei de la Moscova a declarat că Rusia nu a atacat Ucraina şi a motivat invazia ţării vecine ca o „situaţie care constituia o ameninţare directă la adresa securităţii Federaţiei Ruse”.

„Nu, nu plănuim să atacăm alte ţări. Cum nu am atacat nici Ucraina. Aşa cum am explicat de multe ori, în Ucraina a apărut o situaţie care constituia o ameninţare directă la adresa securităţii Federaţiei Ruse. Iar noi dovezi descoperite în teritoriile eliberate, mai ales în Doneţk şi Lugansk, arată că era planificat un atac asupra republicilor populare chiar luna aceasta. Există dovezi grăitoare în privinţa a ceea ce punea la cale Pentagonul, folosind fondurile Statelor Unite în laboratoare biologice, folosind teritoriul ucrainean pentru studierea agenţilor patogeni care pot fi folosiţi ca arme biologice. Faptul că Washingtonul a dezminţit public ceea ce ei au numit drept zvonuri privind implicarea lor în activităţi ilegale nu este deloc surprinzător. Nici faptul că Uniunea Europeană a spus într-un singur glas că nu deţine informaţii despre niciun fel de activităţi de cercetare privind arme biologice în Ucraina nu ne surprinde deloc”, a declarat Serghei Lavrov joi, la conferinţa de presă după întâlnirea cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

La aceeaşi conferinţă, Lavrov a negat şi faptul că ruşii au bombardat civili la maternitatea din Mariupol, susţinând că spitalul fusese evacuat şi transformat în bază militară.

De asemenea, el a ameninţat voalat ţările care livrează armament Ucrainei că se expun unui „pericol colosal”, scrie digi24.ro.

„Aceste ţări creează un pericol colosal, inclusiv pentru ele însele”, a insistat Lavrov, evocând în special livrările de rachete aer-sol portabile şi riscul utilizării lor împotriva „aviaţiei civile”.

„Unde vor merge aceste mii de sisteme aer-sol portabile este o întrebare pe care le-o punem colegilor noştri din UE”, a adăugat ministrul rus.