EXTERN

Ucrainenii au reuşit să distrugă „Spărgătorul” lui Putin, tancul cu cel mai modern blindaj din arsenalul Rusiei

post-img

Ucrainenii au reuşit să distrugă cel puţin un tanc T-90M, cunoscut şi sub numele de „Prorîv” („Spărgătorul”), cel mai modern şi performant tanc aflat în prezent în dotarea forţelor ruse, conform celui mai recent raport despre situaţia militară din Ucraina, publicat sâmbătă de ministerul britanic al Apărării.

Tancul T-90M a fost prezentat prima oară în 2016. În jur de 100 de astfel de blindate sunt în prezent operaţionale în cadrul unor unităţi de elită ale armatei ruse, unele dintre ele implicate direct în invazia Ucrainei, scrie digi24.ro

Conform agenţiei ruse de stat Tass, primele loturi de T-90M au intrat în dotarea armatei ruse în primăvara anului 2020.

Tancul are un blindaj îmbunătăţit, superior celorlalte blindate din dotarea armatei ruse, un nou model de tun şi, conform Moscovvei, sisteme moderne de navigare prin satelit. Ofiţerii britanici de informaţii militare atrag atenţia că, în ciuda blindajului superior, destinat special a face faţă celor mai moderne arme antitanc, tancul T-90M rămâne vulnerabil pe câmpul de luptă, dacă nu beneficiază de sprijinul altor unităţi.

Primele imagini cu un astfel de tanc, distrus în apropiere de Harkov, au apărut la începutul lunii mai, după ce au fost postate pe reţelele sociale.

I mean, who could guess that the first Russian T-90M would be hunted down within days after their much-advertised deployment to Ukraine’s Kharkiv Oblast.
Say hi to our big friend Andriy Tsapliyenko. pic.twitter.com/1GaFuHcgR8

— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) May 4, 2022

Imaginile au fost postate apoi inclusiv pe contul de Twitter al ministerul ucrainean al Apărării, care a confirmat, o zi mai târziu, că respectivul tanc este T-90M „Spărgătorul”.

 

A new T-90M tank, the pride of russian tank building, was destroyed near Kharkiv. #UaArmy turned the T-90M into scrap metal. A parade of russian equipment is possible in Ukraine. A parade of destroyed armament. pic.twitter.com/BEiFZX3iVY

— Defence of Ukraine (@DefenceU) May 5, 2022

„Conflictul din Ucraina provoacă pierderi grele inclusiv asupra celor mai performante unităţi ale Rusiei şi a celor mai avansate capacităţi de luptă. Procesul de refacere a forţelor armate ale Rusiei va fi unul de lungă durată şi extrem de costisitor”, se arată în raportul ministerului britanic publicat sâmbătă.

Rusia a pierdut până acum 625 de tancuri în Ucraina

De asemenea, înlocuirea echipamentelor moderne şi avansate ale armatei ruse, care au fost distruse în Ucraina, va fi extrem de dificil de realizat din cauza sancţiunilor internaţionale care restricţionează accesul Rusiei la cipuri şi componente electronice.

Rusia a pierdut, până pe 7 mai 2022, un număr de 625 de tancuri, conform estimărilor independente ale site-ului Oryx, specializat în monitorizarea şi agregarea tuturor informaţiilor provenite din surse deschise referitoare la pierderile de echipament ale Rusiei şi Ucrainei în acest război.

Pierderile, extrem de ridicate, au drept cauză inclusiv o problemă gravă de design, rezultată chiar din proiectarea tancurilor ruseşti - inclusiv T-90M. Experţii militari occidentali au numit-o „efectul Hopa-Mitică”. Mai exact, tancurile ruseşti au în turelă un „carusel” (sistem automat de încărcare a tunului), cu 40 de obuze. În cazul în care tancul e lovit de un proiectil care trece de blindaj, acest lucru va conduce, aproape de fiecare dată, la o reacţie în lanţ care provoacă explozia întregii muniţii de la bord şi aruncatul turelei în aer.