EXTERN

Turcia îi răspunde Ucrainei şi spune că nu poate opri navele de război ruseşti care intră în Marea Neagră

post-img

Turcia nu poate opri navele de război ruseşti care intră în Marea Neagră prin strâmtorile sale, aşa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internaţional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine, a declarat vineri ministrul de externe turc, citat de Reuters, citat de digi24.ro

Ucraina a făcut apel la Turcia să blocheze trecerea navelor de război ruseşti prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care oferă cale navigabilă către Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un atac armat pe mai multe fronturi asupra Ucrainei ce se desfăşoară de pe uscat, aer şi mare.

Forţele ruse au debarcat în porturile Ucrainei de la Marea Neagră şi de la Marea Azov, ca parte a invaziei.

Conform Convenţiei de la Montreux din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor şi poate limita trecerea navelor de război în timpul războiului sau dacă este ameninţată, dar cererea venită de la Kiev a pus guvernul de la Ankara într-o poziţie dificilă, deoarece acesta încearcă să îşi gestioneze angajamentele occidentale şi legăturile strânse cu Rusia.

Aflat într-o vizită în Kazahstan, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a spus că Turcia studiază cererea Kievului, dar a spus că Rusia are dreptul, în temeiul Convenţiei, de a întoarce navele la baza lor de origine.

Prin urmare, chiar dacă Turcia ar decide în urma unui proces legal să accepte cererea Ucrainei şi să închidă strâmtorile navelor de război ruseşti, a spus oficialul, acestea ar fi împiedicate doar să călătorească în cealaltă direcţie, departe de baza lor de origine în Mediterană.

„Dacă ţările implicate în război fac o cerere de a-şi întoarce navele la bazele lor, acest lucru trebuie permis”, a declarat cotidianul Hurriyet, citat de Cavusoglu.

Cavusoglu a adăugat că experţii juridici turci încă încearcă să stabilească dacă conflictul din Ucraina ar putea fi definit ca un război, ceea ce ar permite invocarea mandatelor Convenţiei.

Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasyl Bodnar, a declarat vineri că Kievul aşteaptă un „răspuns pozitiv” din partea Ankara la cererea sa.

Cavusoglu a reiterat, de asemenea, opoziţia Ankarei faţă de impunerea de sancţiuni economice împotriva Rusiei, o poziţie care a diferenţiat Turcia de majoritatea aliaţilor săi din NATO, care au anunţat deja astfel de măsuri.

Turcia a cultivat în ultimii ani legături bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. A spus că atacul rusesc este inacceptabil şi că sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, dar a evitat să folosească cuvinte precum „invazie” pentru a descrie ceea ce se întâmplă.

Ankara a urmărit cooperarea cu Moscova în domeniul apărării şi energiei, dar a vândut şi drone Ucrainei şi a încheiat un acord pentru a le co-produce. De asemenea, Turica este unul din statele care se opune politicilor ruse din Siria şi Libia, iar în 2014 s-a opus anexării ilegale a Crimeei de către Rusia lui Vladimir Putin.