EXTERN

The Guardian: China face simulări pentru a vedea dacă poate rezista unor sancţiuni precum celor aplicate Rusiei

post-img

Preocupată de sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei, conducerea de la Beijing a ordonat să fie efectuat un „test de stres” cuprinzător pentru a studia implicaţiile unui scenariu similar la care ar putea fi supusă economia sa, arată surse citate de The Guardian.

Potrivit unei persoane care are informaţii directe privind această chestiune, un amplu exerciţiu a început spre sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie, când aliaţii vestici au impus sancţiuni fără precedent împotriva Moscovei. Câteva agenţii guvernamentale cheie din China – de la reglementarea bancară la comerţul internaţional – au fost solicitate să conceapă răspunsuri dacă Occidentul impune aceleaşi embargouri asupra statului asiatic.

„Cei implicaţi în acest exerciţiu folosesc modul în care Rusia a fost tratată ca bază pentru propria politică de răspuns a Chinei, dacă ar fi tratată în acelaşi fel de către Vest”, a adăugat persoana citată de publicaţia britanică. „Acest test de stres implică o metodologie diversă, inclusiv modelarea”.

Beijingul nu a specificat de ce a cerut marelui său sistem birocratic să efectueze un asemenea exerciţiu, a declarat persoana. Aceasta a precizat că e o „reacţie naturală” din partea Beijingului, având în vedere relaţia sa apropiată cu Moscova. O a doua sursă, care doreşte să rămână anonimă, a spus că diplomaţii chinezi s-au întâlnit în ultimele săptămâni cu experţi pentru a înţelege traiectoria conflictului.

„Din perspectiva Beijingului, dacă aliaţii occidentali în frunte cu SUA au putut lua astfel de măsuri împotriva Moscovei, ar putea face acelaşi lucru Chinei. Astfel, statul trebuie să ştie cât de rezistent este cu adevărat”, a spus Tong Zhao, membru de rang înalt al organizaţiei Carnegie Endowment for International Peace din Beijing.

Însă Edward Fishman, fost consilier al lui John Kerry pe sancţiuni economice în cadrul Departamentului american de Stat, spune că nicio economie – nici măcar cea a Chinei – nu este imună la tipurile de sancţiuni financiare pe care Vestul le-a folosit împotriva Rusiei. „Nu există o alternativă bună la sistemul financiar occidental, iar acest lucru probabil va rămâne valabil pentru mult timp”, a spus el.

„Viitorul conflictului economic dintre Vest şi China, astfel, probabil se va îngusta ca obiectiv faţă de ceea ce am văzut din partea Occidentului în ultimele luni împotriva Rusiei. Se va centra pe lupta pârghiilor în arii strategice – precum noile tehnologii şi infrastructura de generaţie viitoare – nu prin încercarea de a produce întreruperi economice pe scară largă”.

Zhao a spus că actualul exerciţiu făcut de Beijing ar putea fi o încercare de a înţelege care este costul pe termen scurt pentru China dacă ar furniza ajutor material Rusiei în timpul acestui conflict din Ucraina. Oficialii americani au spus în această săptămână că încă nu au văzut sprijin militar şi economic pentru Rusia din partea Chinei, în ciuda avertismentelor timpurii privind această posibilitate.

Pe 22 aprilie, oficialii din ministerul chinez al Finanţelor şi din Banca Centrală au avut o întâlnire cu băncile autohtone şi străine, inclusiv HSBC, pentru a discuta cum ar putea proteja aceştia activele de peste mări ale Chinei, dacă ar fi impuse sancţiuni precum cele aplicate Rusiei, potrivit unui articol recent publicat de Financial Times.

Analiştii chinezi au fost surprinşi de invazia Rusiei în Ucraina, începută pe 24 februarie, au spus câteva surse. Însă răspunsul Occidentului, potrivit lui Zhao, a fost „iniţial mai surprinzător pentru conducerea de la Beijing”.

Beijingul respinge legătura cu Taiwan

„În ultimii ani, a apărut o îngrijorare tot mai mare în conducerea de la Beijing că un conflict strategic între China şi Occident s-ar putea să nu fie o chestiune dacă se întâmplă, ci când se va întâmpla, în special privind Taiwan”, a spus analistul.

Beijingul s-a opus cu fermitate oricărei legături cu Taiwanul atunci când discuta războiul din Ucraina, insistând că sunt două probleme separate. Săptămâna trecută, ambasada chineză de la Londra a criticat din nou comparaţia din media britanică a celor două chestiuni, spunând că problema Taiwanului „priveşte interesele centrale ale Chinei şi nu vom admite nicio interferenţă externă”.

Ministerul de externe al Chinei şi-a mărit sprijinul retoric în ultima săptămână pentru Rusia, spunând că cele două părţi „se ridică deasupra modelului de alianţă militară şi politică din era Războiului Rece” şi că cele două ţări „se angajează la dezvoltarea unui nou model de relaţii internaţionale”.

În aceeaşi perioadă, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat pentru agenţia de presă oficială Xinhua că administraţia de la Kiev este dornică să implice Beijingul în asigurarea securităţii Ucrainei. „Propunem ca China să devină unul dintre garanţii securităţii ucrainene, acesta este un semn al respectului nostru şi încrederii în Republica Populară a Chinei”, a spus sâmbătă oficialul de la Kiev.

În 2013, China a fost de acord să ofere Ucrainei „garanţii de securitate” dacă este invadată sau ameninţată cu un atac nuclear. Însă criticii spun că Beijingul rămâne evaziv privind această problemă, după invazia Rusiei din februarie.