EXTERN

Suedia spune că a primit asigurări de securitate din partea Statelor Unite, pentru perioada în care îi va fi procesată aderarea la NATO

post-img

Suedia spune că a primit asigurări din partea Statelor Unite că va primi sprijin în perioada în care va fi procesată cererea sa de aderare la NATO, relatează Reuters. Anunţul vine în condiţiile în care şi Suedia şi Finlanda se tem că ar putea fi vulnerabile pe parcursul procesului de aderare, care ar putea dura până la un an.

„În mod evident, nu voi intra în detalii, însă mă simt foarte sigură acum că avem asigurări din partea americanilor”, a spus şefa diplomaţiei suedeze, Ann Linde, într-un interviu televizat, de la Washington, după o întâlnire cu secretarul american de stat, Antony Blinken.

„Desigur, nu sunt garanţii de securitate, pe acelea nu le poţi primi decât când eşti membru deplin al NATO”, a mai spus ea. Linde nu a precizat ce fel de asigurări a primit de la Blinken.

„Rusia trebuie să ştie că orice fel de activităţi negative împotriva Suediei, în condiţiile în care deja ne-au ameninţat, nu vor rămâne fără un răspuns din partea SUA”, a spus ea.

Ministrul apărării suedez a spus, luna trecută, că o eventuală cerere de aderare la NATO ar putea declanşa mai multe tipuri de răspunsuri din partea Rusiei, inclusiv atacuri cibernetice şi hibrid, precum campanii de propagandă, pentru a submina securitatea ţării.

Anterior, Rusia a ameninţat că ar putea desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în exclava sa, Kaliningrad, dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO. Suedia şi Finlanda, ţări tradiţional neutre, îşi regândesc politicile de securitate în condiţiile agresiunii ruseşti în Ucraina şi sunt aşteptate să ia o decizie în ce priveşte aderarea la Alianţa Nord-Atlantică în pe parcursul acestei luni.

Ambele ţări se tem, însă, că ar putea fi vulnerabile pe parcursul procesului de aderare, care ar putea dure până la un an, în condiţiile în care este nevoie de aprobarea tuturor membrilor alianţei.