EXTERN

Planul pentru pace al ucrainenilor. Cele 10 propuneri trimise de Ucraina lui Putin

post-img

Un acord internaţional pentru a garanta securitatea prin activarea unui mecanism similar articolului 5 din tratatul NATO, neutralitatea, posibila integrare în UE şi fără baze străine pe teritoriul Ucrainei. Acestea sunt doar câteva dintre cele zece propuneri ale Kievului privind garanţiile de securitate pentru Ucraina, discutate marţi la Istanbul, între negociatorii ucraineni şi ruşi.

Noi negocieri au avut loc marţi între delegaţiile rusă şi ucraineană, la Istanbul, după mai bine de două săptămâni de discuţii prin videoconferinţă. Pentru prima dată, Rusia a făcut câteva concesii şi a anunţat că-şi va reduce „drastic” operaţiunile militare în zonele Kiev şi Cernihiv, pentru a „creşte încrederea” în negocierile viitoare.

De cealaltă parte, ucrainenii au venit cu o serie de propuneri, zece la număr, care urmează să fie înaintate preşedintelui Vladimir Putin.

Publicaţia Faridaily a intrat în posesia draft-ului ce conţine cele zece propuneri privind garanţiile de securitate pentru Ucrainei. Profesorul Armand Goşu, specialist în spaţiul ex-sovietic, a publicat pe pagina sa de Facebook o traducere a documentului, potrivit digi24.ro

Aceste puncte nu reprezintă acorduri finale între Rusia şi Ucraina, ci propuneri venite dinspre partea ucraineană, care urmează să fie studiate şi discutate la Moscova. Unele dintre acestea au fost deja prezentate public de reprezentanţii delegaţiilor ruse şi ucrainene după încheierea discuţiilor de la Istanbul.

Potrivit documentului, „părţile consideră că este posibil ca preşedinţii Ucrainei şi Rusiei să se întâlnească pentru a semna un tratat şi/sau pentru a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate”.

Ce garanţii de securitate au cerut ucrainenii

Textul propunerilor Kievului privind garanţiile de securitate pentru Ucraina:

„1. Declararea Ucrainei ca stat neutru, în conformitate cu garanţiile juridice internaţionale pentru punerea în aplicare a statutului de stat nealiniat şi nenuclear. Posibile state garante: Rusia, Marea Britanie, RPC, SUA, Franţa, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel. Şi alte state vor putea adera la tratat.
2. Garanţiile internaţionale de securitate ale Ucrainei în temeiul tratatului nu se vor aplica în Crimeea, Sevastopol şi în părţi din Donbas. Părţile vor trebui să definească graniţele acestor zone sau să fie de acord ca fiecare parte să le înţeleagă în felul său.
3. Ucraina nu va adera la nicio alianţă militară, nu va staţiona baze sau contingente militare străine şi va efectua exerciţii militare internaţionale numai cu acordul statelor garante. La rândul lor, statele garante îşi confirmă intenţia de a facilita aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
4. Statele garante şi Ucraina convin că, în cazul unei agresiuni, al unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei operaţiuni militare împotriva Ucrainei, fiecare dintre statele garante, în urma unei consultări urgente şi imediate între ele (care va avea loc în termen de cel mult trei zile), în exercitarea dreptului de autoapărare individuală sau colectivă recunoscut la articolul 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va acorda asistenţă Ucrainei (ca răspuns şi pe baza unei cereri oficiale din partea Ucrainei) în calitate de stat permanent neutru. Acest lucru se va realiza prin punerea imediată în aplicare a unor acţiuni individuale sau comune care pot fi necesare, inclusiv închiderea spaţiului aerian deasupra Ucrainei, furnizarea armelor necesare şi utilizarea forţei armate pentru a restabili şi apoi a menţine securitatea Ucrainei ca stat permanent neutru.
5. Orice astfel de atac armat (orice operaţiune militară) şi toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi raportate imediat Consiliului de Securitate al ONU. Astfel de măsuri vor înceta odată ce Consiliul de Securitate a luat măsurile necesare pentru a restabili şi menţine pacea şi securitatea internaţională.
6. Mecanismul de punere în aplicare a garanţiilor de securitate pentru Ucraina, în urma unor consultări suplimentare între Ucraina şi statele garante, va fi reglementat în tratat, ţinând seama de protecţia împotriva unor posibile provocări.
7. Tratatul se aplică cu titlu provizoriu de la data semnării sale de către Ucraina şi de către toate/majoritatea statelor garante. Tratatul intră în vigoare după ce statutul Ucrainei de stat permanent neutru va fi aprobat printr-un referendum în toată Ucraina şi după ce modificările relevante vor fi aduse la constituţia ucraineană şi ratificate de parlamentele Ucrainei şi ale statelor garante.
8. Tratatul propune să stabilească voinţa părţilor de a rezolva problemele legate de Crimeea şi Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina şi Rusia în termen de 15 ani. De asemenea, a propus să se stabilească faptul că Ucraina şi Rusia nu vor rezolva militar problema Crimeei şi a Sevastopolului, ci vor continua eforturile politice şi diplomatice pentru a rezolva problema.
9. Părţile vor continua consultările (cu implicarea altor state garante) pentru a pregăti şi a conveni asupra dispoziţiilor Tratatului privind garanţiile de securitate pentru Ucraina, asupra modalităţilor de încetare a focului, retragerea trupelor şi a altor formaţiuni paramilitare, deschiderea şi asigurarea funcţionării în siguranţă a coridoarelor umanitare în mod permanent, precum şi asupra schimbului de corpuri ale persoanelor decedate şi eliberarea prizonierilor de război şi a civililor internaţi.
10. Părţile consideră că este posibil ca preşedinţii Ucrainei şi Rusiei să se întâlnească pentru a semna un tratat şi/sau pentru a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate”.