EXTERN

O reuniune a miniştrilor europeni de externe va fi convocată dacă statele UE nu se înţeleg asupra embargoului petrolier împotriva Rusiei

post-img

O reuniune a miniştrilor europeni de externe se va desfăşura săptămâna viitoare dacă statele UE nu ajung weekendul acesta la un acord asupra impunerii unui embargo petrolier împotriva Rusiei, a anunţat vineri, la Florenţa, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

În urma rezervelor manifestate de Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, Comisia Europeană şi-a revizuit propunerea formulată miercuri. Aceasta prevedea încetarea importurilor de petrol rusesc într-un termen de şase luni şi a celor de produse petroliere până la sfârşitul anului în curs, acordând o derogare până la sfârşitul anului 2023 pentru Ungaria şi Slovacia, ţări fără ieşire la mare şi a căror aprovizionare cu petrol depinde de conducta Drujba.

Dar durata acestei derogări a fost considerată insuficientă de cele două ţări, iar Republica Cehă a cerut să beneficieze şi ea de acea derogare. Prin urmare, Comisia Europeană a prelungit-o cu încă un an, până la sfârşitul anului 2024, şi a inclus de asemenea Republica Cehă.

''Dar am trecut de la derogări la o cerere de excepţii, ceea ce împinge termenul cam prea departe'', spune un diplomat citat de AFP.

Premierul ungar Viktor Orban declarase mai devreme vineri că propunerea Comisiei Europene de a interzice până la sfârşitul anului importurile de petrol şi produse petroliere din Rusia aduce atingere unităţii UE. ''Am spus clar de la început că există o linie roşie, şi anume embargoul asupra energiei. Ei (Comisia Europeană n. r.) au trecut această linie'', a avertizat Orban.

Acesta se împotriveşte şi includerii patriarhului rus Kirill în noul pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei după agresiunea contra Ucrainei. Patriarhul rus a descris invazia rusă drept un război contra ''forţelor răului'' care ''luptă împotriva unităţii'' dintre Ucraina şi Rusia şi a elogiat valorile tradiţionale ruse ce rezistă în faţa unui Occident ''decadent'', menţionând în special paradele gay, a căror organizare Kirill a descris-o drept un fel de ''test de loialitate'' pe care statele occidentale îl impun celor care vor să facă parte din clubul lor.

Noul pachet de sancţiuni contra Rusiei, al şaselea, mai cuprinde excluderea celei mai mari bănci ruse, Sberkank, şi a altor două instituţii financiare ruseşti din sistemul SWIFT, precum şi interzicerea difuzării a trei posturi TV din Rusia.

Întrebat despre un posibil embargo şi asupra gazului rusesc, Borell a răspuns că ''gazul nu este pentru mâine, ci pentru poimâine'', amintind că dacă pentru petrol se pot găsi mai uşor alternative de aprovizionare şi de transport, ''gazul nu poate fi substituit cu altceva''.