EXTERN

Dmitro Kuleba: Ţările UE care se opun embargoului pe petrolul rusesc sunt complice la crimele comise de invadatori în Ucraina

post-img

Statele UE care refuză aprobarea embargoului asupra petrolului rusesc vor fi complice la crimele de război ale invadatorilor în Ucraina, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

„Dacă o ţară din Europa continuă să se opună unui embargo asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive bune de a spune că această ţară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Kuleba într-o transmisiune în direct pe Twitter.

„Dacă o ţară se opune unui embargo asupra petrolului rusesc, asta înseamnă un lucru: această ţară este alături de ruşi şi împărtăşeşte responsabilitatea pentru tot ce face Rusia în Ucraina”, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

El a făcut aceste afirmaţii după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins, miercuri, o propunere a Comisiei Europene de embargo asupra petrolului rusesc. Această ţară a criticat absenţa „garanţiilor” pentru securitatea sa energetică în această propunere „în forma sa actuală”, scrie Agerpres.

„Nu este o chestiune de lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci pur şi simplu de realitate fizică, geografică şi de infrastructuri”, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto.

UE vrea să întărească sancţiunile asupra Moscovei interzicând progresiv importurile de petrol pentru „a-l face să plătească un preţ ridicat” pe Vladimir Putin pentru războiul său împotriva Ucrainei, a anunţat mai devreme în cursul zilei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerile sale au fost transmise în noaptea de marţi spre miercuri celor 27 de state membre UE, chemate să le valideze. Dmitro Kuleba a salutat aceste propuneri, dar a contestat calendarul progresiv propus, respectiv renunţarea la livrările de ţiţei în termen de şase luni şi la produse rafinate până la sfârşitul lui 2022.

„Timpul măsurilor luate pe jumătate a trecut”, a mai spus el, criticând faptul că Uniunea Europeană impune sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei după care plăteşte miliarde de dolari lui Putin pentru gaze şi petrol. Europenii s-au angajat, în martie, să renunţe progresiv şi „cât mai rapid posibil la dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele ruseşti.