EXTERN

Charles Michel pledează pentru utilizarea activelor confiscate de la oligarhii ruşi în reconstrucţia Ucrainei

post-img

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pledează pentru confiscarea bunurilor ruşilor care se află sub incidenţa sancţiunilor, cu scopul de a le utiliza în continuare pentru a recupera pagubele provocate de Rusia în războiul pe care îl duce împotriva Ucrainei, potrivit unui interviu în exclusivitate pentru Interfax- Ucraina, relatează CaleaEuropeană.ro.

„Sunt absolut convins că acest lucru este extrem de important, nu doar pentru a îngheţa activele, ci şi pentru a face posibilă confiscarea lor, pentru a le pune la dispoziţia ţării în reconstrucţie. Sunt personal convins”, a declarat Michel, potrivit sursei citate.

În acelaşi timp, el a spus, referindu-se la experienţa sa profesională ca avocat, că „la nivel juridic nu este atât de simplu”. „Există 27 de sisteme juridice în UE şi în multe state membre ale UE a fost nevoie de luarea unei decizii de către o instanţă pentru ca acest lucru să fie posibil. Este nevoie de timp, este un proces dificil şi lung”, a spus preşedintele Consiliului European.

În acest sens, Michel a precizat că a însărcinat deja serviciul juridic al Consiliului să pregătească „câteva idei posibile pentru a găsi o soluţie juridică, în conformitate cu principiile statului de drept, care să faciliteze şi să facă posibilă confiscarea bunurilor persoanelor care sunt sancţionate de UE sau de alte ţări din lume”.

Comentariile lui Michel au reflectat propunerea înaintată săptămâna trecută de preşedintele SUA, Joe Biden, de a eficientiza confiscarea şi sechestrarea activelor sancţionate ale oligarhilor ruşi pentru a fi folosite în lupta Ucrainei cu Rusia.

„În opinia mea, este o chestiune de corectitudine, nu doar ideea de a îngheţa activele, ci confiscarea pentru a pune aceşti bani la dispoziţia autorităţilor ucrainene pentru fondul fiduciar şi pentru toate aceste obiective pe care le-am menţionat, în special pentru reconstrucţia ţării, este o chestiune de corectitudine, o chestiune de justiţie”, a afirmat cu încredere preşedintele Consiliului European.

UE şi SUA au îngheţat active în valoare de 30 de miliarde de dolari deţinute de persoane înstărite care au legături cu preşedintele rus Vladimir Putin. Printre acestea se regăsesc iahturi, elicoptere, proprietăţi imobiliare şi opere de artă, potrivit administraţiei Biden.