Europa Azi

Summitul zonei euro: Răspunsul puternic şi coordonat al UE în materie de politici economice face posibilă o redresare solidă în urma crizei provocate de COVID-19

post-img

Răspunsul puternic, rapid şi coordonat al Uniunii Europene şi al statelor sale membre în materie de politici economice face posibilă o redresare solidă în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, se arată în declaraţia summitului zonei euro, adoptată joi, 16 decembrie, relatează CaleaEuropeană.ro.

Reuniunea la nivel înalt a zonei euro reuneşte şefii de stat sau de guvern ai ţărilor din zona euro, preşedintele reuniunii la nivel înalt a zonei euro şi preşedintele Comisiei Europene. Reuniunile la nivel înalt ale zonei euro oferă orientări strategice privind politica economică din zona euro, notează sursa citată.

„Coordonarea strânsă continuă a politicilor fiscale din zona euro rămâne esenţială, cu obiectivul de a crea baze solide pentru o redresare durabilă şi incluzivă”, se arată în declaraţia summitului zonei euro.

Şefii de stat sau de guvern ai ţărilor din zona euro au transmis că o uniune bancară finalizată şi o uniune a pieţelor de capital aprofundată, integrată şi funcţională sunt esenţiale pentru a asigura un sistem financiar stabil, pentru a sprijini
competitivitatea UE şi pentru a canaliza finanţarea necesară pentru tranziţia verde şi cea digitală, punând bazele prosperităţii Europei în următoarele decenii.

„Aşteptăm cu interes intrarea în vigoare a acordului de modificare a Tratatului privind Mecanismul european de stabilitate şi introducerea timpurie a mecanismului de sprijin pentru Fondul unic de rezoluţie cât mai curând posibil”, au transmis aceştia. 

„Mă bucur să mă alătur Summitului euro împreună cu Paschal Donohoe. Îi voi informa pe liderii europeni cu privire la deciziile BCE privind politică monetară şi despre perspectivele de creştere şi inflaţie”, a scris, pe Twitter, preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Mai mult, Summitul european consacrat zonei euro a reamintit angajamentul politic deplin faţă de uniunea bancară şi a solicitat Eurogrupului în configuraţie deschisă să finalizeze, prin consens, un plan de lucru privind toate elementele restante, etapizat şi cu termene precise, care să traseze calea către finalizarea acesteia. 

În final, şefii de stat sau de guvern ai ţărilor din zona euro au solicitat accelerarea progreselor în ceea ce priveşte aprofundarea uniunii pieţelor de capital şi vor examina progresele în cadrul următoarei noastre reuniuni.