Europa Azi

Se solicită redirecţionarea tranşei ratate de autorităţi din suportul macro-financiar

post-img

Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor din Moldova cere Colegiului Comisiei Europene să redirecţioneze 40 de milioane de euro – ultima rată din suportul macro-financiar, ratată de autorităţile din Republica Moldova – către programul ECIPES (Coeziune Europeană prin programe de susţinere pentru cetăţeni, primării şi tineri). De aceşti bani ar beneficia 17% din populaţia Republicii Moldova, 50% primării şi 2000 de tineri, precizează solicitanţii.

IDEP Moldova a propus un program de susţinere tehnică concentrat pe cetăţean, primării şi tineri-viitori antreprenori, care să poată accesa o platformă online şi, după o scurtă formare online, să poată primi suport UE. Precizările sunt făcute într-un comunicat de presă semnat de Iurie Calestru, reprezentant al Institutului de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor, autor al programului.

Programul ECIPES îşi propune să sprijine din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022) trei categorii de beneficiari. Este vorba de tineri între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere în domeniul serviciilor. A doua categorie de beneficiari ar fi primăriile care sunt înfrăţite cu primării din UE şi organizează cel puţin o activitate comună pe an. Sprijinul ar viza acoperirea financiară a unui proiect de dezvoltare locală. O altă categorie este populaţia, pentru a sprijini financiar reînnoirea electrocasnicelor (frigider, maşină de spălat, TV de clasa energetică A +++). Sprijinul se ridică la 100 de euro/cetăţean şi poate fi acordat o dată şi cu transmiterea echipamentului folosit.

Iurie Calestru şi Gabriel Mărgineanu, co-autor al programului, au purtat discuţii cu peste 60 de deputaţi din parlamentul european, ulterior au avut întrevederi cu Comisia Europeană, iar în data de 10 iunie, au primit un suport repetat pentru acest program din partea a încă nouă eurodeputaţi din şase ţări, care au semnat o adresare către Colegiul Comisiei Europene în care cer aprobarea grupului de lucru pentru dezvoltarea programului. Programul ar trebui să fie lansat pe 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de doi ani, cu suma totală alocată de 40 de milioane de euro.