ECONOMIC

Votat de Guvern! R. Moldova va beneficia de asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 33,7 milioane de euro din partea Germaniei

post-img

Guvernul Republicii Federale Germania va oferi Guvernului Republicii Moldova asistenţă tehnică şi financiară nerambursabilă, în valoare totală de 33,7 milioane de euro. Executivul de la Chişinău a votat astăzi pentru iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării a două acorduri în acest sens.

Astfel, 23 de milioane de euro ar urma să fie oferiţi pentru implementarea a trei proiecte în derulare: „Susţinerea infrastructurii sociale şi comunale III”, „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi cel de canalizare, Moldova Centru, VPT, faza 3” şi „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi cel de canalizare, R. Moldova Centru, VPT, faza 3, măsuri de susţinere”. În urma realizări proiectelor, sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare va fi extins, fiind asigurată conectarea mai multor localităţi la apeductul magistral Chişinău-Călăraşi-Străşeni.

Totodată, Guvernul Republicii Federale Germania va acorda şi asistenţă tehnică, în valoare totală de 10,7 milioane de euro. Asistenţa în cauză va viza două proiecte – 2,5 milioane de euro pentru „Consilierea politică a Republicii Moldova” şi 8,2 milioane de euro pentru „Întreprinderi şi comune puternice pentru Republica Moldova”.

Termenul de valorificarea a tuturor resurselor este 25 noiembrie 2026. Amintim că, negocierile bilaterale moldo-germane privind acordarea asistenţei pentru dezvoltarea tehnică şi financiară a Republicii Moldova, pentru anii 2021-2022, au avut loc la data de 25 noiembrie 2022.