ECONOMIC

VIDEO. Economia verde poate aduce venituri de milioane de lei la buget

Profit din protejarea mediului. Economia verde poate garanta agenţilor economici venituri de milioane de euro. Chiar dacă presupune şi investiţii suplimentare, produsele ecologice sunt o investiţie pe termen lung.

Gaze de eşapament, ape poluate, substanţe chimice, conservanţi… sunt doar câteva dintre efectele nocive ale economiei asupra mediului, dar şi a sănătăţii consumatorilor. Economia verde vine, însă, să repare aceste greşeli, inclusiv prin economisirea resurselor. Peste 80 de întreprinderi de la noi au resimţit deja efectele pozitive.
 
„Unele din aceste obţiuni, fiind implementate, au adus economisiri în general de 1,5 milioane euro, ceea ce în expresie naturală este reducerea consumului de materiale, apă, energie, reducerea generării deşeurilor solide şi reducerea emisiilor atmosferice”, susţine Lucia Şop, director naţional RECP.
 
Asistenţa a fost acordată prin Conceptul de Eficientizare a Resurselor şi Producere mai Pură, parte a programului EaP GREEN. În cadrul acestuia a fost elaborată şi o foaie de parcurs pentru promovarea Economiei Verzi în ţara noastră.

 
Foarte importantă în acest sens este educaţia ecologică. Nu toţi antreprenorii conştientizează beneficiile economiei verzi, ţinând cont că implică şi investiţii suplimentare. Totodată, nu există nici o cultură a consumului de produse eco.

„Atâta timp cât aceste programe de suport nu sunt valorificate de consumatorul final, agenţii economici nu vor dori sa se avante, ei calculeaza profitul”, afirmă Ludmila Stichi, şef direcţie ODIMM.
 
Chiar şi aşa, specialiştii susţin că economia verde este o investiţie pe termen lung, respectiv roadele vor fi culese mai târziu, dar în cantităţi mult mai mari. Programul EaP GREEN de înverzire a economiilor din ţările Parteneriatului Estic este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de partenerii proiectului.