ECONOMIC

VIDEO. Andrei Spînu: Aceste sancţiuni sunt împotriva războiului, dacă va fi nevoie să plătim mai mult pentru gaz, va trebui să ne asumăm acest lucru

post-img

Principala provocare pentru Guvern este preţul gazului, iar în contextul războiului din Ucraina, livrarea gazelor naturale către Republica Moldova este o problemă incertă. Totuşi, cetăţenii nu vor fi lipsiţi de gaz sau curent electric. Precizările au fost făcute de ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în platoul TVR Moldova.

„Principala provocare pentru Guvern este preţul gazului pentru că la nivelul livrărilor de gaze, de la cine putem cumpăra noi am făcut tot ce am putut. Acum, evident, incertitudinea în care ne aflăm este foarte mare. Noi încercăm să găsim cea mai ieftină soluţie de achiziţionare a gazului pentru perioadele următoare. Nu este o îngrijorare mare dacă vom avea sau nu gaz. Gaz va fi, la fel şi cu energia electrică. Nu există o îngrijorare mare dacă va fi sau nu electricitate. Noi nu vom lăsa ţara fără gaz şi fără energie electrică”, a precizat vicepremierul Andrei Spînu.

Totodată, oficialul precizează că actualul contract semnat de R. Moldova cu gigantul rus de livrare a gazelor este mult mai avantajos. 

„Contractul semnat între Gazprom şi Moldovagaz de anul trecut conţinea prevederi mai rele pentru R. Moldova decât le are acum. Un exemplu, conform contractului care a fost semnat de fosta guvernare, pe timp de vară preţul se calculează 100% SPOT. Acum este 70% la 30%”, a declarat Spînu în platoul TVR Moldova.

Totutşi, pentru luna aprilie tariful la gazele naturale nu va creşte, dă asigurări Andrei Spînu, însă, în condiţiile actuale de război din Ucraina, ministrul precizează că s-ar putea ca R. Moldova să plătească mai mult pentru gazele naturale.

„Eu cred că aceste sancţiuni nu sunt împotriva unei ţări. Aceste sancţiuni, aşa cum le văd eu, spun o opinie personală, sunt împotriva războiului. Ori toată lumea înţelege ce s-a întâmplat în Mariupol, Iprin. Eu nu am o problemă cu cetăţenii Federaţiei Ruse, eu am o problemă mare cu războiul din Ucraina, care trebuie să se termine. Toată lumea înţelege că acest război trebuie să se termine cât mai repede. Iar dacă pentru acest lucru trebuie să facem un efort comun, înseamnă că trebuie să-l facem. Şi dacă va trebui să plătim un pic mai mult pentru gaz, probabil va trebui să ne asumăm acest lucru”, a menţionat Andrei Spînu. 

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” din această seară, cu participarea ministrul Andrei Spînu poate fi urmărită mai jos.