ECONOMIC

Turismul rural în Republica Moldova este în plină dezvoltare cu ajutorul investiţiilor şi granturilor oferite de Uniunea Europeană

Turismul rural în Republica Moldova este în plină dezvoltare. Cu ajutorul investiţiilor şi granturilor oferite în ultimii ani de Uniunea Europeană, s-au creat zeci de noi agro-pensiuni care şi-au deschis larg porţile pentru turişti din toată lumea. Una din ele se află în satul Chişcăreni, raionul Sângerei. Casa rurală "La Bunica", este o afacere de familie. O veche casă părintească a fost transformată într-un loc pitoresc în care poţi trăi aşa cum o făceau odinioară bunicii noştri.

Totul a început de la dorinţa de face ceva util acasă, în Republica Moldova.  Soţii Gîscă au trei copii şi împreună au hotărâri să deschidă o pensiune în stil tradiţional. De la început şi-au dorit să ofere turiştilor străini posibilitatea de a cunoaşte tradiţiile moldoveneşti. În plus se pot bucura de o experienţă autentică într-o casă ţărănească.

„Avem un fiu plecat de 8 ani din sat şi tot timpul ne spune că se întoarce dar se întoarce atunci când va avea o afacere să aibă la ce se întoarce în sat am analizat foarte multe idei de afaceri au fost foarte multe şi ce va merge şi ce nu până la urmă am rămas la ideea de a face o pensiune”, a spus  VALENTINA GÎSCĂ, administrator, Casa Rurală "La Bunica".

Când au început să facă calculele pentru toate planurile pe care le aveau la amenajarea pensiune şi-au dat seamă că depăşesc cu mult bugetul. Atunci au hotărât să apeleze la granturile oferite de Uniunea Europeană.

„Am văzut că ramura turismului este susţinută de Uniunea Europeană    şi noi cu contribuţia noastră avem cu ce ne mândri ce arăta.  Am beneficiat de două proiecte am fost suţinuţi pentru fiecare loc de cazare cu o sumă bună. Atunci am fost susţinuţi de Guvernul Elveţie cu PNUD Moldova şi următorul proiect taie în curte avem un foişor frumos acesta este anul trecut construit tot din proiect fiindcă suntem membru al unui gal. Am beneficiat de 26 de mii de lei dar proiectul a fost în totalitate de peste 140 de lei aşa că contribuţia noastră a fost tot mare”, a spus  VALENTINA GÎSCĂ, administrator, Casa Rurală "La Bunica".

Bunica Raia, în ograda căreia este amenajată pasiunea, a fost cea mai fericită când a auzit că vor venit turişti.

„Ea e foarte receptivă şi primitoare e deschisă cu toată lumea cred că din toţi turiştii care ne-au trecut pragul cel mai mare drag  aprins de bunica noastră. A zis că sunt bucuroasa că nu o să imi ramie casa mea părăsită asa cum e la mulţi alţi chiar şi vecini rămân casele părăsite”, a spus VALENTINA GÎSCĂ.

Casa rurală este la 100 de kilometri de Chişinău, şi este un loc unde te poţi întoarce în trecut. Cele mai multe elemente de decor au fost păstrate cu sfinţenie de la strămoşii familiei. Acum, sunt admirate de turiştii din întreaga lume.

„Covoarele ţesăturile, prosoapele păritarele sunt toate in mare parte a bunicii. Şi de la Bunica noastră avem câteva lucruri de exemplu e d ela străbunica, mama mea mi-a spus că covata aceasta a fost făcută cadou de la bunica ei la bunica mamei. Dacă să generalizăm ce avem noi aici este zestrea neamului nostru se păstrează aici”, a spus VALENTINA GÎSCĂ.

Pensiunea dispune de 11 locuri de cazare amenajate în stil tradiţional dar are şi elemente de confort modern. Bucătărie, baie şi saună.

În acest an, Delegaţia Uniunii Europene desfăşoară campania "Uniunea Europeană pentru Moldova Rurală". Acest proiect este menit să arate rezultatele şi schimbările reuşite în zonele rurale din Republica Moldova şi să prezinte oportunităţile oferite de dezvoltare. Casa rurală  din satul Chişcărenii este doar unul dintre exemplele de succes.