ECONOMIC

Regia Autosalubritate propune majorarea tarifului pentru evacuarea deşeurilor din Chişinău

post-img

Tariful serviciilor de colectare, transportare şi depozitare a deşeurilor se propune în mărime de 153,10 lei pentru un metru cub de deşeuri. În prezent, costul mediu al serviciului este de 69,46 lei, acesta fiind format în baza tarifului de 45,46 lei stabilit în anul 2004. Regia „Autosalubritate” a iniţiat consultarea publică a proiectului de decizie cu privire la ajustarea tarifelor, transmite IPN.

Întreprinderea municipală precizează că la calcularea noilor tarife s-a luat în calcul creşterea preţurilor la combustibil şi alte consumabile, rata inflaţiei în anul 2021, precum şi stabilirea salariului minim în mărime de 3500 de lei în sectorul real.

Se face trimitere şi la Legea privind deşeurile, care prevede crearea unui sistem eficient de colectare, de asigurare etapizată a condiţiilor pentru colectarea separată şi de transportare a deşeurilor.

„În scopul implementării prevederilor legale, întreprinderea are obligativitatea de a asigura spaţiile pentru acumularea deşeurilor cu containere specifice pentru sortarea deşeurilor pe trei fracţii, circa 4000 de unităţi, 1/3 din numărul de containere instalate în oraş. Calculele tarifului includ consumurile normative suportate nemijlocit la colectarea, transportarea, depozitarea deşeurilor şi alte consumuri şi cheltuieli necesare în activitatea de prestare a serviciilor, calculate la un metru cub deşeuri colectate, transportate, depozitate, şi/sau la un kilometru parcurs”, precizează Regia „Autosalubritate”.

Adiţional, reieşind din prevederile legale în vigoare, se introduce obligativitatea semnării unui contract pentru sortarea deşeurilor. Potrivit estimărilor, această achiziţie poate fi în valoare de peste 400 de mii de lei.

Tarifele propuse urmează să fie discutate la dezbaterile publice planificate pentru ziua de luni, 18 aprilie, începând cu ora 13.00. Acestea vor avea loc în incinta Preturii Sectorului Centru din strada Bulgară.