ECONOMIC

R. Moldova ar putea primi 300 de milioane de euro, în loc de 150, ca sprijin bugetar din partea UE. Cererea de dublare, înaintat de Dragoş Tudorache

Republica Moldova ar putea primi 300 de milioane de euro, în loc de 150 anunţate, ca sprijin bugetar din partea Uniunii Europene. Cererea de dublare a ajutorului a fost făcută de europarlamentarul Dragoş Tudorache către Comisia Europenă, după votul de ieri din Parlamentul European. Republicii Moldova i-au fost oferite 150 de milioane de euro dar Dragoş Tudorache a precizat că aceşti bani nu sunt suficienţi pentru a face faţă situaţiei.

DRAGOŞ TUDORACHE europarlamentar România: „Pachetul de asistenţă pe care-l aprobăm acum este binevenit dar nu este nici pe departe suficient. Nevoile Moldovei, aşa cum au fost ele estimate la conceperea pachetului, sunt astăzi de o cu totul altă magnitudine. Invit Comisia Europeană să-şi asume, alături de acest Parlament, o nouă abordare a relaţiei cu Republica Moldova de o altă anvergură politică şi cu suport financiar pe măsură.”

Iniţiativa a mai fost semnată şi de alţi doi EUROparlamentari români - Ramona Strugariu şi Nicu Ştefănuţă. Potrivit lor, R. Moldova este în mod direct afectată de criza refugiaţilor, pe care încearcă să o gestioneze cât mai eficient, dar pentru acest lucru are nevoie de mai mult sprijin.

MESAJUL EURODEPUTATULUI RAMONA STRUGARIU: „Republica Moldova este polul pro-european cel mai motivat al Parteneriatului Estic şi un exemplu de bună guvernanţă în ceea ce priveşte acordarea asistenţei umanitare. Aşa cum Republica Moldova nu a întors spatele Ucrainei, nici Uniunea Europeană nu va întoarce spatele partenerilor săi din Est. Vom face tot ce este posibil pentru ca acest sprijin pentru Republica Moldova să devină realitate."

MESAJUL EURODEPUTATULUI NICU ŞTEFĂNUŢĂ: „De ce au mare nevoie de aceşti bani? Pentru că au crescut facturile la energie; Pentru că moldovenii nu se mai pot aproviziona pe rutele obişnuite (Ucraina, Rusia, etc); Pentru că inflaţia va ajunge probabil la 30% până în vară; Pentru că, din puţinul lor, au ajutat şi ajută foarte mulţi refugiaţi şi trebuie să fim solidari."

Amintim că cele 150 de milioane de euro oferite joi de U.E. Republicii Moldova sunt destinate pentru stabilizarea situaţiei economice.