ECONOMIC

Producătorii de carne vor să le fie micşorată cota TVA de la 20% la 8%

post-img

Producătorii de carne se aşteaptă ca să le fie redusă cota TVA de la 20% la 8%. Acest subiect, dar şi alte aşteptări pe care le au agenţii economici de la autorităţi, au fost discutate în cadrul unei şedinţe cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc.

„Cunosc care sunt principalele provocări din sectorul avicol şi cel de creştere a porcinelor, în contextul producerii cărnii. Vreau să discutăm cu dumneavoastră despre problemele cu care vă confruntaţi şi împreună să identificăm cele mai optime soluţii”, a menţionat Ciubuc.  

Actualmente carnea de porc şi de pasăre sunt cele mai importante tipuri de carne şi deţin circa jumătate din producţia totală de carne, creşterea porcinelor şi avicultura fiind sectoarele cu cea mai mare pondere în zootehnia naţională.

MADRM menţionează că se atestă o descreştere a numărului de bovine, în 2017 fiind 167 de mii de capete. În schimb, se înregistrează un număr constant de capete de ovine (842 mii capete). Porcine avem 406 mii de capete, iar păsări -  4,5 mln de capete.

Amintim că recent, statul a redus cota TVA de la 20% la 10% pentru pentru industria HORECA.