ECONOMIC

Moldovagaz a solicitat Gazprom extinderea perioadei pentru efectuarea auditului datoriei istorice

post-img

Compania Moldovagaz a expediat gigantului rus Gazprom o cerere privind extinderea perioadei la care să fie efectuat un audit al datoriilor istorice, acumulate pentru consumul de gaze naturale. Anunţul a fost făcut de şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pe Telegram.

Potrivit protocolului semnat în 29 octombrie 2021, la Sankt Petersburg, auditul urma să fie efectuat până în data de 1 mai 2022. Solicitarea se referă şi la posibilitatea prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale. 

„Am solictat să fie extinsă peioada pentru efectuarea auditului şi semnarrea acordului de reglementare a datorie, şi evident, ca în perioada asta sa nu fie stopată furnizarea gazelor naturale”, a declarat Vadim Ceban pentru tv8.md

La începutul aceste luni, vicepremierul Andrei Spînu spunea că Republica Moldova nu are niciun răspuns de la Gazprom dacă, începând cu data de 1 mai, contractul de achiziţie a gazului va fi reziliat sau nu. Oficialul spune că întrucât acţiunile concernului rus sunt complet imprevizibile, Guvernul se pregăteşte serios de procesul de achiziţie a gazului din surse alternative.

Vicepremierul spune că dacă Republica Moldova va fi pusă în situaţia de a-şi procura gaz şi energie electrică la preţul de piaţă, acesta va constitui preţul independenţei Republicii Moldova”.