ECONOMIC

Mold-street: Deficitul bugetar a crescut în primele două luni cu 44% faţă de 2021, dar greul abia vine

post-img

Execuţia bugetului public naţional în primele două luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 1,4 miliarde lei în creştere cu 43,7% faţă de nivelul de 974 milioane lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021, arată date ale Ministerului Finanţelor.

Astfel veniturile bugetului public naţional au însumat 11,87 miliarde lei în primele două luni ale anului 2022, cu 17% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut, notează mold-street.com.

Această evoluţie favorabilă a fost influenţată preponderent de avansul cu peste 27% a veniturilor din TVA , cu 13% din accize, dar şi din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii.

Pe de altă parte intrările de granturi externe au înregistrat o scădere de aproape opt ori, faţă de aceeaşi perioadă din 2021.

Cheltuielile bugetului public naţional (şi activele nefinanciare cu consolidarea transferurilor şi dobînzilor) au crescut în primele două luni cu 19,3% şi au însumat 13,27 miliarde lei.

Cel mai mult au crescut cheltuielile destinate prestaţiilor sociale - cu 35,%, până la 6,13 miliarde de lei.

 
Cheltuielile pentru învâţământ au înregistrat o creştere cu 12,8%, iar cele pentru ocrotirea sănătăţii - cu 4,7%.

 

Dar greul cel mare abia vine. Astfel războiul din Ucraina a lovit dur în economia Republicii Moldova, majorând brusc cheltuielile, în timp ce veniturile sunt afectate.

Astfel din cauza perturbării relaţiilor comerciale cu ţările CSI, au scăzut veniturile din taxe vamale. 

Ministrul Finanţelor, Dumitru Budianschi a estimat că deficitul bugetar de peste 15 miliarde lei planificat în acest an, va fi mai mare cu cel puţin 6 miliarde de lei, 

"Am avut multiple necesităţi suplimentare pe partea de cheltuieli, ne-am confruntat cu criza energetică, am venit cu indexarea pensiei, criza refugiaţilor. Toate acestea ne duc la sporirea deficitului cu încă 6-7 miliarde de lei. Partenerii noştri au fost foarte receptivi, FMI a iniţiat revizuirea programului, vom avea o actualizare a programului semnat anul trecut. Acest deficit planificăm să fie acoperit în întregime din împrumuturi şi din granturi”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive

Ministrul Finanţelor, Dumitru Budianschi a mai spus că luna viitoare pe masa Parlamentului va ajunge proiectul rectificării bugetului de stat pentru anul 2022.